Cat de sanatoasa e informatizarea Sanatatii? Partea I

De ce a rupt monarhia romaneasca legatura cu istoria. Interviu cu principele de Hohenzollern
February 18, 2015
Andrei Craciun despre Razvan Vintilescu, ziaristul de odinioara
March 1, 2015

computer sanatate

Introducerea cardurilor de sanatate, a raportarilor on-line, a retetelor electronice… toate arata intr-o singura directie: schimbarea muntilor de hartii cu mult mai subtilii munti de informatie codificata pe hard disk -urile unui sistem. Sistem , care intre noi fie vorba, s-a facut intotdeauna remarcat prin afinitatea sa pentru aberatii, pentru inechitate si efecte adverse.  Sanatatea romaneasca (si ma refer exclusiv la nivelul politic si strategico-administrativ. Acesta este sistemul. De la Minister pana la conducerea unui spital comunal) a inchis si a deschis spitale, a gonit medicii din tara (parca spunea cineva acum cativa ani <<Daca nu le convine cat castiga in Romania , sa plece>>), a dat jos directori  acuzandu-i de “feudalism”, pentru ca mai apoi aceiasi sa revina sub brand de manager. Sistemul a tolerat, a permis, a inchis ochii. Pentru ca prin hartii nici gloantele nu trec.

Si la cati ministri s-au perindat, la cati sefi de birouri, de structuri, de comitete si comisii, este absolut imposibil (si cu siguranta fara sens) sa mai zici : “cutare a fost de vina”.  Nici macar victimele directe sau indirecte ale acestui sistem nu pot fi contabilizate. In cifre seci, putem vedea doar soldatii care raman sa lupte pentru sanatatea noastra efectiva, nu teoretica: cati medici mai sunt, cate asistente, cati pleaca in strainatate, cati pleaca din sistemul de stat la privat.

Asadar, nu va este macar putin teama de ce se poate intampla cand in sistemul sanitar se trece la varianta 2.0, adica un volum imens de informatii cu potential medical, farmaceutic, financiar, politic si administrativ va fi pus la dispozitia elevului  care prefera sa bata mingea de gardul scolii, decat sa participe la olimpiada de matematica?

Va propun un sir de analize pe acest subiect. Si despre beneficii (deoarece sunt multe efecte pozitive, mai ales economice), si despre riscuri, si despre neajunsurile macro (sau de ce, in lipsa unei organizari eficiente, informatizarea sanatatii poate esua intr-o alta mare teapa data statului roman), dar mai ales despre neajunsurile micro (adica, ce se intampla cu pacientul cand intra intr-un cabinet medical si nu are cardul la el, sau nu merge internetul, sau …).

Inceputurile

Sa pornim de la Scandalul Microsoft.  Izbucnirea lui in Romania nu este ceva intamplator. Aici erau conditiile prielnice. Nici izbucnirea lui in plina campanie electorala nu e intamplatoare. Din nou, conditiile erau prielnice. Uitati-va pe datele calendaristice. Atatia ani si abia acum? Ca un navod care aduna in el peste dupa peste, indiferent de cate barci trec pe deasupra lui.

Dupa acelasi model al afacerii Microsoft, oameni si companii au fost implicati si in crearea unui alt sistem informatic: cel al sistemului national de asigurari de sanatate.  E vorba de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).  O spun multe rapoarte ale Curtii de Conturi.  Si aici au fost computere invechite, sau cu garantia expirata inainte de a fi folosite. Si aici s-au cumparat softuri peste softuri din bani publici si la preturi discretionare (de fapt, in epoca nici nu prea aveai dupa ce sa te ghidezi. Nu e ca si cum ar fi existat o istorie a achizitiilor de software in spitale. Primii veniti au luat cat au putut mai mult). Dar, una peste alta, fara scandaluri si condamnari celebre,  SIUI  functioneaza in prezent si de el depind sute de mii de consultatii pe zi, milioane de lei decontati sau refuzati la decontare. Bun, prost, functioneaza cat de cat si avem o centralizare elementara a datelor.

Scandalul Siveco pune in stand-by proiectul Dosarului Electronic de Sanatate (DES), acel sistem informatic prin care toate datele dumneavoastra privitoare la serviciile sanitare de care ati beneficiat se aduna la un loc. Acest sistem nu functioneaza in prezent, dar fara el toata operatiunea “cardul de d sanatate” este inutila. Unii spun ca DES-ul e terminat si SIVECO nu mai are nicio treaba, altii ca inca nu e gata, iar unele voci spun ca nici nu va fi gata prea curand. Ce e clar insa, e ca atunci statul pune  pe butuci o companie aflata in miezul unui asemenea proiect, macar sa se asigure ca dupa ce a inchis ochii ani intregi, acum nu se impusca singur in picior cand vrea sa ii deschida. Pentru ca fara Dosarul Electronic de Sanatate, pica tot esafodajul informarii.

Recent,  s-a pornit licitatia pentru un al treilea pilon in cadrul informatizarii sistemului: emiterea tuturor actelor pe baza carora se acorda servicii gratuite printr-un portal comun, similar cu modul in care se dau azi retetele compensate. Deci sa nu mai existe bilete de trimitere tipizate, inseriate, luate pe semnatura in urma unor cozi de proportii. Dar dupa SIVECO si Microsoft,  oare cine se incumeta la acest drum?

Cum va afecteaza concret aceste lucruri? Din punct de vedere legal, normele dupa care sunt verificati

medicii si clinicile medicale aflate in contract cu Casa de Asigurari au fost deja creionate in asteptarea imbinarii celor doua sisteme informatice descrise mai sus.

Daca ele nu functioneaza, sau sunt amanate pe termen lung,  efectele sunt urmatoarele:

1.  SIUI fara DES, inseamna doar varful icebergului. Inseamna ca nu se poate scapa de pacientii decedati, de consultatiile fictive, de incalcarea contractului cu Casa. Deci nu se poate scapa de fraudarea sistemului. Insa banii cheltuiti raman “bine” cheltuiti.

2. Un SIUI care functioneaza prost (cum se intampla in unele zile), inseamna ca puteti fi in situatia de a merge la farmacie cu o reteta si sa vi se spuna ca nu sunteti asigurat! Chiar daca sunteti!

3. Un DES care merge prost inseamna ca puteti fi dat afara de la o consultatie pe motiv ca v-a expirat numar de consultatii gratuite si sunteti buni de plata.

Probabil la ce nu va asteptati este ce se intampla daca SIUI si DES ar merge ca unse impreuna:

1. Cel putin o treime din cabinetele private aflate in contract cu Casa de Asigurari ar da faliment. Nu au nici echipamentul, nici personalul instruit sau capabil sa lucreze cu un asemenea software. Pentru ca s-a zis cu asistentele de peste 60 de ani, care dau retete de unele singure, cu medicii care vin doar 2 ore la program si ponteaza  din burta consultatiile pe parcursul a 7 ore. Este doar o estimare personala, dar nu cred ca ma insel foarte mult. Din contra, cred ca inca sunt optimist.

2. Cei care vor da faliment sunt masa critica care controleaza azi sistemul (despre metodele indirecte de control, intr-un episod viitor. Nu e vorba de un control direct, ci de o influentare indirecta care decurge din lipsa alternativelor legale). Mii de medici de familie sau specialisti, primari. Alte sute de mii de pacienti nevoiti sa se reorienteze intr-o piata eliberata si in care habar nu au unde e busola. Puteti fi printre ei.

3. Fondurile decontate lunar de Casa vor scadea simtitor, in valoare absoluta, deoarece nu vor fi indeplinite criteriile de decontare ( sa se “pupe” cardul cu informatiile din SIU si DES. Nu intru in detalii, e vorba de o corelare logica. Daca 1 + 1 nu fac 2, atunci nu ti se plateste consultatia).

4. S-ar putea sa aveti probleme si in spitalele de stat. Unde daca nu merge “sistemul”, sa nu vi se faca operatia. Pentru ca “sistemul” nu presupune deblocarea posturilor si angajarea de medici care sa stie sa lucreze cu computerul ceva mai bine decat un as in Solitaire sau un expert pe Facebook. Am experimentat pe propria piele implementarea unui sistem informatic integrat in clinica pe care o conduc si nu e de joaca deloc.  Intr-un sistem de stat e imposibil sa il faci functional daca nu ai oamenii care sa stie si sa vrea sa il foloseasca.

5. Se vor decala programarile si vor apare cozile pana si in clinicile private, lovite de impedimentul conectarii la un server de stat….

Dar mai stiti ceva, sunt si vesti bune: dupa ani si ani, vorba cantecului, sistemul medical poate avea parte de o piata deschisa in ceea ce priveste contractele cu statul. Sa castige cel mai bun! Dar exact de asta mi se pare imposibil sa se intample in Romania in urmatorii ani, cel putin…. Despre cat ne costa aceasta poveste, e alta treaba…  cam la fel cu autostrazile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *