De ce a rupt monarhia romaneasca legatura cu istoria. Interviu cu principele de Hohenzollern

Udrea, Ghita si o observatie
February 18, 2015
Cat de sanatoasa e informatizarea Sanatatii? Partea I
February 19, 2015

familia

In 2011, Regele Mihai renunta la titlul de Hohenzollern-Sigmaringen, rupand “toate legaturile istorice” cu dinastia prusaca, dupa cum a declarat la acea vreme. Avea 90 de ani, iar monarhia romaneasca, ca si institutie, sarbatorea 145. Anuntul sec, facut de Casa Regala preciza doar ca sintagma nemteasca va dispare din toate actele, fiind inlocuita cu “al/a Romaniei”.

Oficial, nu au fost oferite motive. Si nici nu s-au prea cerut din partea presei. Mi-am amintit insa de cel mai palpitant interviu efectuat in anii mei de presa, alaturi de o colega din Germania, Anette Muller. In 2008 l-am intervievat impreuna pe Karl Friedrich de Hohenzollern, principele mostenitor al casei de  Hohenzollern-Sigmaringen la acea data.

Karl Friedrich de Hohenzollern

Conducator de facto al familiei, el ne-a povestit de o galceava iscata de familia regala din Romania, odata cu acordarea de catre Regele Mihai a numelui nemtesc lui Radu Duda, precum lipesti un timbru de un plic. Si mai iritat a fost de implicarea numelui Hohenzollern in politica, prin candidatura lui Duda la prezidentialele din acel an.  Insa cum tatal lui Karl Friedrich era inca in viata la acel moment, principele mostenitor, desi avea un rol extrem de important, nu a putut face decat ceea ce fac printii mostenitori: se exprima liber si apoi asteapta. In 2010 a devenit si de jure conducatorul familiei. Si, in concordanta  cu afirmatiile sale din 2008,  in 2011, ca un facut, intreaga familie a lui Radu Duda a renuntat la titlul nemtesc.

comunicat Rege Mihai

Va las sa lecturati mai jos interviul din 2008. In cateva propozitii, Karl Friedrich vorbeste despre cat de usor poate fi tolerata impostura, despre cat de normal este sa ai pozitii diferite fata de parinti si despre eleganta cu care poti tolera anumite situatii, pana la un punct, pentru ca diplomatia poate avea si o transmitere genetica.Este savuros pentru rigoarea exprimata cu superioritatea otelului german, pentru ironia cruda, care musca din miturile istoriei romanilor halci de adevaruri rostite doar pe jumatate.

Va intreb: Aveti idee cam din ce isi castiga existenta membrii Casei Regale a Romaniei? Sa va spun ceva despre conducatorul Hohenzollernilor.  E nascut in 1952. 22 de ani a condus, in calitate de viitor cap al familiei, compania Principe de Hohenzollern. Concernul opereaza in domeniile imobiliar, turism, masini grele, forestier si prelucarea lemnului. Compania este printre altele proprietara a 15.000 de hectare de padure, fiind cel de-al treilea mare proprietar de paduri din Germania. Familia Hohenzollern are in prezent aproximativ 30 de membri, dintre care cei mai multi traiesc in Germania. Au profesii din cele mai diverse. Karl Friedrich Principe Mostenitor de Hohenzollern este proprietarul unei companii, fratii sai mai mici sunt unul negustor de opere de arta, celalalt arhitect. Capul familiei Hohenzollern, Friedrich Wilhelm, in varsta de 85 de ani la data interviului, tatal printulului mostenitor, nu mai acorda interviuri din motive de boala, decedand la 16 septembrie 2010.

Sursa foto: http://peoplecheck.de/

 

Karl Friedrich de Hohenzollern: „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsa“

 

Karl Friedrich de Hohenzollern, mostenitorul Casei princiare din care provine Casa Regala a Romaniei, vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, despre ambitiile nobiliare si politice ale lui Radu Duda si despre traditiile Casei de Hohenzollern intr-o Germanie republicana.

rich, Principe Mostenitor al Casei de Hohenzollern, la intrarea in resedinta familiei. Sursa: Seegerpress

I: Alteta voastra, sunteti viitorul sef al Casei de Hohenzollern. Familia regala din Romania, ai carei stramosi provin din Casa de Hohenzollern, a anulat in ambele razboaie mondiale alianta militara cu Germania, tara ei de origine. Care este perceptia asupra celor doua evenimente in Casa de Hohenzollern?

R: Este greu sa judecam astazi faptele de atunci, eu insumi nu cunosc aceste evenimente decat din cartile de istorie. Cu siguranta a existat la vremea respectiva o tensiune extraordinara intre datoria fata de Germania, unde isi aveau radacinile, si datoria fata de Casa Regala a Romaniei si fata de guvernarea Romaniei. Daca vorbim de loialitate, care trebuia manifestata fata de ambele parti, fata de Romania si fata de Germania, cu certitudine a fost un conflict puternic de constiinta.

Stim ca deciziile de atunci au fost luate din perspectiva suveranitatii Casei Regale a Romaniei si a unei conduceri romanesti. Chiar daca n-au fost in regula, noi am acceptat aceste decizii.

I:Cat de stranse sunt relatiile de familie intre Casa de Hohenzollern si Casa Regala a Romaniei?

R:Ne intalnim foarte rar. Ultima data ne-am vazut in 2001, la cea de-a 80-a aniversare a Regelui Mihai I, la o petrecere in Anglia. Vedeti, locuim departe unii de altii si nici nu avem timpul necesar sa intretinem legaturile. Si nici nu a existat vreodata asa o scanteiere deosebita intre familiile noastre.

I:Radu Duda, ginerele Regelui Mihai, a primit titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen chiar de la tatal Altetei voastre, la inceputul anului 1999. In vara lui 2004, Radu Duda a fost propus candidat de un partid din Romania pentru demnitatea de parlamentar. La scurt timp, in presa romana au aparut informatii potrivit carora l-ati fi criticat pe Radu Duda pentru ca foloseste fara aprobare titlul de Hohenzollern. Este adevarata informatia?

R:Da, este adevarat, l-am criticat pe Radu Duda – si imi mentin declaratiile de atunci si astazi – ca poarta ilegal acest titlu. Acest titlu nu ii poate fi conferit. Cu aceasta il critic si pe tatal meu, un lucru pe care nu-l fac cu placere. Casa de Hohenzollern nu mai are caderea sa acorde titluri nobiliare in actualul stat democratic german. In prezent pot fi acordate titlurile de doctor sau de profesor, iar aceasta o face strict statul german. In schimb, conferirea unui titlu nobiliar nu mai este posibila nici in Germania, nici in Romania. Este adevarat ca noi – si este valabil si in cazul meu – ne numim Principe mostenitor de Hohenzollern. Dar este o diferenta, aici nu este vorba de un titlu, ci strict de un nume. Iar familia noastra poate conferi numele de Hohenzollern numai in cazuri exceptionale: in cazul unei adoptii sau casatorii.

I:Radu Duda s-a casatorit in 1996 cu Principesa Margareta. Iar Alteta sa poarta acest nume de Principesa de Hohenzollern, astfel incat este de inteles ca Radu Duda sa aiba dreptul sa poarte numele de Hohenzollern prin alianta. Nu este asa?

R:Da, teoretic, prin alianta, Radu Duda se poate numi Principe de Hohenzollern prin preluarea numelui sotiei. Dar ma intreb si astazi, de ce acest lucru nu s-a intamplat imediat in 1996? De ce l-a rugat Regele Mihai pe tatal meu sa confere un titlu nobiliar pentru familia sa? Si de ce a devenit Radu Duda abia in 2005 Principe de Romania, un nume pe care-l poate acorda numai Regele Mihai? Asadar sunt multe intrebari fara raspuns. Tatal meu nu a vorbit prea mult despre decizia lui de atunci si nici nu m-a consultat. Astazi este prea tarziu pentru familia noastra sa faca lumina in aceasta problema, pentru ca tatal meu sufera de dementa.

 I:Si totusi, de ce tatal Altetei voastre a acordat titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen daca conferirea unui titlu nobiliar este imposibila?

R:Va spun pe sleau. Cred ca Regele Mihai a insistat si l-a convins pe tatal meu sa o faca. Probabil ca tatal meu a vrut sa faca un gest de prietenie in familie si sa-i faca o placere Regelui Mihai. Dar in 2004, odata cu posibila candidatura la demnitatea de parlamentar a lui Duda, in toata presa a aparut numele nostru, Hohenzollern. Si desigur ca este o diferenta majora daca este interesat de o functie politica actorul Radu Duda sau printul prin alianta Duda cu numele de Hohenzollern. De pe urma numelui nostru poti avea o sumedenie de avantaje. Si deodata am constientizat ca un membru al Casei Regale a Romaniei apare in public cu titlul nostru si atunci am gandit: ia stai putin, acel titlu, cu sensul acela, nu mai era posibil. De aceea am fost atat de critic la vremea respectiva.

I:Radu Duda poarta in continuare numele de Principe de Hohenzollern-Veringen. Inseamna ca n-ati prea reusit sa va impuneti punctul de vedere, nu?

R:Am facut ceea ce imi statea in putere. I-am scris lui Radu Duda in vara lui 2004 si l-am rugat sa nu mai foloseasca numele de Hohenzollern-Veringen. Dar pana acum fara folos.

I:A raspuns atunci Radu Duda la scrisoarea Altetei voastre?

R:I-a raspuns atunci tatalui meu, Friedrich Wilhelm, Regele Mihai. In scrisoarea de raspuns si-a exprimat nedumerirea.

I:Nedumerirea privind criticile Altetei voastre?

R:Intram deja in prea multe detalii. V-am povestit ce stiu despre acest lucru. Ar trebui sa fie suficient.

I:Ati spus ca de pe urma numelui de Hohenzollern poti avea multe avantaje. Care sunt acestea?

R:Depinde in ce cercuri evoluezi. Sunt multi care sustin ca nobilimea nu mai beneficiaza de nici un privilegiu. Dar va dau un exemplu din viata de zi cu zi. Daca, spre exemplu, va faceti o rezervare la hotel si rostiti numele Hohenzollern, e posibil sa fiti tratat privilegiat. Oamenii trateaza in continuare acest nume plin de istorie cu un anumit respect.

I:Care sunt regulile pe care un membru al Casei de Hohenzollern nu are voie sa le incalce?

R:Cutuma Casei de Hohenzollern spune ca nu te poti casatori decat cu persoane de acelasi rang. Dar in ziua de astazi nu-i poti impune nici unui membru al familiei cu cine sa se casatoreasca. Suntem cetateni ai unui stat, nu membri ai unui principat. Familia nobiliara Wittelsbach (n.r. -una dintre cele mai vechi familii nobiliare din Germania) si-a modificat regula de baza, adica a anulat regula casatoriei cu persoane de acelasi rang. Noi, in schimb, am decis sa o interpretam. In plus, mai exista numeroase reguli nescrise. Spre exemplu, plecam de la premisa ca membrii familiei noastre au o tinuta morala si o conduita civica adecvate.

I:Sunteti deja patit cu unchiul Altetei voastre, Ferfried Principe de Hohenzollern, care a tinut prima pagina a ziarelor din Germania cu aventurile lui amoroase, dificultatile fi-nanciare cu care se confrunta si cu schimbarea radicala a modului sau de viata.

R:Asa este. Dar daca in calitate de mostenitor primesti apanaj (renta platita nobililor – n.r.), asteptam si un comportament adecvat. Dar nici pe Ferfried nu-l putem sanctiona in vreun fel, nici nu-i putem bloca mijloacele banesti care ii revin. Sanctiunile sunt un lucru relativ, iar noi intelegem regula de baza a Casei de Hohenzollern ca pe o obligatie autoimpusa.

I:Intre timp ati intrerupt orice legatura cu Ferfried?

R:Da. Daca se ajunge ca numele familiei noastre sa fie murdarit in presa, legatura cu membrul familiei care a determinat acest lucru nu mai este importanta.

I:Radu Duda a anuntat la inceputul lui aprilie ca va candida ca independent la alegerile prezidentiale din Romania. Cum vedeti acest lucru?

R:Este decizia lui. Au mai existat alte cazuri in care membrii sau fosti membri ai unei Case Regale sa aleaga acest drum. Spre exemplu, fostul rege al Bulgariei Simeon al II-lea, care a fost premier al Bulgariei din 2001 pana in 2005. Despre cat de mult succes a avut mandatul sau nu vreau sa fac vreo apreciere. In cazul lui Radu Duda, situatia este diferita. Este roman, a crescut in Romania si nu provine din Casa Regala. Daca aceste lucruri sunt privite asa nuantat in legatura cu candidatura sa, nu-mi dau seama, pentru ca stiu prea putine despre situatia din Romania. Si pe Radu Duda abia daca il cunosc. L-am intalnit la sfarsitul anilor ’90 de trei ori si de fiecare data la petreceri de familie.

I:Cum se potriveste titlul de Hohenzollern cu aceasta candidatura la Presedintie?

R:Este, ce-i drept, o senzatie ciudata, cand cineva care se prezinta Principe de Hohenzollern ar deveni deodata presedinte al Romaniei.

I:De ce e ciudat?

R:Va mai explic inca o data cu alte cuvinte: titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen este o farsa. Radu Duda nu poate purta acest nume legal. Nu are dreptul acesta. Este un nume pe care tatal meu i l-a conferit fara sa aiba puterea sa o faca. Si pentru mine este de neinteles, pana in ziua de astazi, de ce Regele Mihai l-a convins pe tatal meu sa-si dea incuviintarea. Iar acum oamenii asociaza din nou numele familiei noastre cu aceasta candidatura. Aceasta inseamna ca oamenii vor gandi: in sfarsit vine un urmas al Hohenzollernilor care sa candideze pentru o functie politica. Iar asocierea aceasta ma mahneste, pentru ca Radu Duda nu este un Hohenzollern veritabil.

I:In cazul in care Radu Duda ar fi ales presedinte, ati face din nou demersuri ca el sa renunte la titlul de Principe de Hohenzollern?

R:Ma voi gandi cand ajungem in stadiul acela.

I:Mihai I sustine candidatura lui Radu Duda, desi a declarat ca este „neobisnuit ca un membru al Casei Regale sa serveasca unei republici“. Si Alteta voastra priveste ca pe ceva neobisnuit ca un membru al Casei Regale sa serveasca unei republici?

R:Nu, absolut deloc. Ganditi-va numai la Principele Carol Anton, exemplul stralucit al familiei noastre. In 1850 a predat indatoririle de conducere pe care le avea ca Principe de Hohenzollern suveran statului prusac. Stat caruia i-a servit in perioada 1858-1862 ca premier. In final a devenit guvernator general al Rhenaniei. Deci a servit statului prusac de doua ori – o data ca politician, a doua oara ca ofiter.

I:Asadar sunt compatibile cariera politica intr-o republica si regulile Casei de Hohenzollern din care face parte Alteta voastra?

R:Desigur. Daca eu sau unul dintre fratii mei am fi spus ca vrem sa devenim politicieni, ce argumente ar fi existat impotriva ca noi sa servim republicii?

I:Dar n-ati intrat in politica.

R:As fi intrat cu placere, dar ca prim nascut am datoria sa pastrez traditia familiei noastre. Politica si afacerile sunt doua domenii care nu se impaca. Un politician trebuie sa serveasca tarii sale fara limite. Si acesta este si motivul pentru care nu inteleg de ce unii politicieni se inhama la alte activitati secundare, spre exemplu sa faca parte din Consiliul de Administratie al unei companii. Din punctul meu de vedere, aceasta activitate nu se potriveste cu o functie politica. Aici avem de-a face cu un conflict de interese.

 I:Despre sustinerea Regelui Mihai pentru candidatura lui Duda la Presedintie presa din Romania comenteaza, printre altele, ca este nepotrivit pentru monarhie sa se implice in lupta politica dintre partide. Ce parere aveti despre aceste comentarii?

R:Da, o cariera politica creeaza o situatie echivoca. Trebuie sa candidezi pentru un partid. Legat de acest lucru as fi avut si eu ceva probleme. La noi in familie a existat mereu traditia sa nu inchei vreo alianta cu un partid, tocmai ca sa nu fii implicat in lupta politica. Este un conflict de interese. Iar daca hotarasti sa candidezi pentru presedintie, atunci trebuie sa alegi si un partid.

I:Radu Duda candideaza la alegerile prezidentiale ca independent.

R:Si in cazul acesta se afla in mijlocul luptei politice. Trebuie sa faca declaratii politice, sa se confrunte cu partide politice. Nu-mi place deloc ca numele nostru sa fie din nou amestecat in asa ceva, dar accept alegerea lui Radu Duda de a intra in politica.

I:Regele Mihai a desemnat-o oficial pe fiica sa, Principesa Margareta, succesoare. Potrivit regulilor, tatal Altetei voastre si apoi Alteta voastra ati fi devenit succesori la tronul Romaniei. Va pare rau ca ati pierdut succesiunea prin decizia Regelui?

R:Nu. Am in prezent alte indatoriri. Chiar daca succesiunea la tron ar fi fost reala, n-as lasa totul balta in Germania numai ca sa merg in Romania. Regele Mihai a luat o decizie extrem de corecta.

I:Carol I, Conte de Hohenzollern, a fost primul rege al Romaniei. Aveti din acest motiv vreo afinitate pentru Romania?

R:Nu as numi-o afinitate. Romania este o tara foarte frumoasa, dar si una extrem de dificila. Am vazut-o cu ochii mei in-tr-o calatorie cu ani in urma. Tara mai trebuie sa se dezvolte mult. Dar pentru aceasta are nevoie si de structuri de decizie in loc de oameni care doar se hranesc din oala cu fonduri a Uniunii Europene. Cred ca in Romania actioneaza inca puternic structurile din vremea dictaturii comuniste, care pun zdravan frana progreselor.

I:Cat de realista i se pare Altetei voastre intoarcerea monarhiei in Romania?

R:Nu-mi dau seama cat s-a distantat afectiv Romania de monarhie si nici daca poporul vrea un rege la conducerea tarii. Cert este ca decizia aceasta trebuie sa o ia singur.

2 Comments

  1. aurelian says:

    Foarte bun interviu, majoritatea intrebarilor fiind bine alese pentru a starni persoana intervievata sa spuna toate informatiile relevante in legatura cu subiectul de fatza. Totusi intrebarea ” Va pare rau ca ati pierdut succesiunea prin decizia regelui ?” mi s-a parut un pic prea ironica ,de unde si raspunsul preopinentului la fel de ironic ,caustic chiar 🙂 Oricum ati abordat cu succes un subiect insolit si interesant. Felicitari! In incheiere ,am si eu o intrebare : V-a fost greu sa stabiliti o intalnire cu printul Karl Friedrich ? Pe scurt, imprejurarile in care ati avut aceasta intalnire memorabila.

    • Razvan says:

      Intalnirea a fost stabilita extrem de rapid (o saptamana de la data solicitarii) si de civilizat, printr-o cerere adresata biroului de presa al casei Hohenzollern. Interviul s-a realizat telefonic, cu ajutorul colegei mele de atunci, in limba germana. Nu a cerut sa vada inainte intrebarile, nu a refuzat sa raspunda la ele, ba chiar ne-a multumit pentru ca am abordat aceste subiecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *