Democratia pescuitului

Agentul Gerovital al lui Ceausescu
February 1, 2015
Despre profunzime si claritate
February 1, 2015

Democratia pescuitului1

Cod rosu! Apele naturale sunt din ce in ce mai poluate si mai braconate. Pestii, din ce in ce mai putini. Si mai mici. Sculele, tot mai scumpe. Taxele pe baltile cu peste (sau pe incintele din Delta), cresc. Nici revistele de pescuit nu prea mai seamana cu cele de acum 5-6 ani. Ca si “partenerilor” de hobby, pescarilor li se stramtoreaza habitatul. Atat in spatiu, dar si in timp. In aceasta sectiune a blogului voi incerca sa va arat cum se vede lumea privita de pe malul apei, acolo unde dai “format c:” la tot ce inseamna hard in viata. Vor fi si invitati, vor fi si poze, vor fi si filme.

Vreau sa arat ca pescuitul nu inseamna doar Tancabesti si Caldarusani, doar incinte private in Delta, doar Sarulesti. Uneori este penibil sa dai sfaturi despre pescuit doar cand ai la dispozitie conditii ideale.  Nu oricine isi permite sa mearga acolo unde se filmeaza toate emisiunile autohtone, sau sa petreaca zile in sir pentru a prinde un peste pe care sa isi construiasca o intreaga poveste. Pescuitul, ca hobby, ca sport, se confrunta cu prea multe probleme, pentru a mai adauga frustrarea pescarilor care petrec 3 zile in Delta, vaslind printre plase pe “natural” si nepricepand cum de “aia de la tv” prind stiucan dupa stiucan. As vrea sa vad emisiuni sau articole doar despre pescuitul pe ape naturale, libere. Acolo se vede maiestria.

Nu va puneti sculele la naftalina! Nu le vindeti la preturi de nimic! Rezistati impulsului de retine orice marla, doar pentru ca miroase a peste. Mai este peste in Romania si poate fi prins! Si este suficient, atat pentru a-l pastra uneori ca sa nu uitati ce gust are o carne sanatoasa, dar si pentru a-l elibera ca sa aveti ce prinde si in anii urmatori. Sa fim sinceri: doar daca mergeti pe ideea ca “cel mai bun peste e porcul”, puteti prefera un peste luat din supermarket, unuia cu dimensiuni legale, prins curat, cinstit, de mana dumneavoastra! Ipocrizia nu isi are sens in acest caz. Catch and Release este o politica sanatoasa pentru protejarea puietului sau a baltilor private, unde patronul face legea. Mai sunt insa si exceptii. Nimeni nu ma va putea convinge ca a tine un pastrav de 30 cm, 5 scobari sau o stiuca de doua kilograme este o crima.

Democratia pescuitului a fost, ca si democratia politica, prost inteleasa. Cum nu ai voie sa faci orice atunci cand esti la peste, chiar daca ai un permis valabil, nici pe acest blog nu se pot face comentarii, daca nu se respecta cateva reguli: gramatica, bun-simt si respect fata de opiniile altora. Din acest motiv, toate comentariile vor fi moderate. Pana la urma, si pescuitul, si democratia, presupun rabdare.

Numai ca, din punctul meu de vedere, pescuitului i se potriveste mai bine comunismul: toti pescarii au drepturi si obligatii egale, toate apele naturale sa fie ale statului , legalitatea pescuitului trebuie impusa cu forta (politie), nu cu vorba sau cu organisme fara puterea de a pedepsi, de a aplica corect si pe loc legea. Democratia, pentru pescuitul din Romania a insemnat exact ce a fost comunismul pentru populatia umana a Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *