Cardul de sanatate pentru to(n)ti

Concurenta neloiala
April 27, 2015
House of Cards, varianta romaneasca
May 5, 2015

card sanatate

Daca ati primit un card de sanatate, trebuie sa intelegeti urmatoarele lucruri:

  1. Cardul pe care il tineti in mana a fost tiparit inainte ca sistemul care il foloseste sa fie functional. Logic, nu?
  2. Banii pe care nu-i aveti in buzunar au fost folositi ca sa se plateasca acel sistem.  Doar nu va asteptati sa plateasca altcineva pentru asta?
  3. Sistemul nu functioneaza nici azi (30 aprilie) si probabil nu va functiona nici de la 1 mai incolo, nu pt ca e prost, ci pentru ca e subdimensionat. Dar a fost platit si receptionat. Cum stim ca e subdimensionat? Puteam ghici inca din raspunsurile date de “Stapanul Inelelor”, de cel care are accesul suprem in acest sistem- un angajat al CNAS, reporterului de la Hotnews cu cateva luni in urma: “Dar daca discutam de nivelul de acces direct asupra datelor, atunci da, singurul loc de unde se poate accesa este biroul unde imi desfasor eu activitatea. Acesta este declarat ca incapere de securitate cu nivelele de securitate impuse de structurile de securitate ale statului. ”  Acum insa, se poate si verifica: e nevoie sa incerci de 10-15 ori sa te conectezi la sistem, pentru ca a 16-a oara sistemul sa te accepte.
  4. De luni veti astepta mult mai mult pentru a intra la doctor. Nu va enervati pe el, nu are nici o vina. De vina e Casa Nationala de Sanatate, Guvernul care a numit presedintii acestei institutii si care a acceptat sa fie platit un sistem subcalibrat. Practic, statul roman avea nevoie de un camion de mare tonaj si a cumparat un scuter.
  5. De luni e posibil sa nu va puteti lua retetele din farmacii. Nu tipati la farmaciste. Nu au nicio vina. Recititi primele 5 puncte.

In concluzie: nu scalpati medicii de familie, nu ii rastignisti pe medicii specialisti, nu ii inecati pe farmacisti! Ceea ce vi se intampla e rodul unei manevre care in teorie este extrem de utila ( detalii in doua articole scrise de mine anterior aici si aici), dar pusa in practica tipic romaneste a creat un rezultat monstruos, care va duce, cel mai probabil, la un razboi intre furnizorii de servicii medicale si pacienti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *