Cum se cumpara profitul din Sanatate

Inceputul inceputului pentru doamna CoCa
April 1, 2015
Manager in Sanatate
April 25, 2015

dr fight

Ne pregatim de razboi. Unul pe care nimeni nu l-a dorit. Nici furnizorii de servicii medicale, nici pacientii, beneficiarii acestor servicii. Ca va fi un razboi cald sau rece, este inca de vazut. Dar, in orice caz, “casus belli” exista.

Guvernantii declara ceva la televizor, sau in comunicate de presa, iar ziaristii inghit galusca pe nemestecate pentru ca au o stire ce “da bine” pe sticla si “e de interes” pentru ca are cateva milioane de oameni direct interesati.  Dar nu o verifica. De ce? Pentru ca nu se pricep, ca nu vor sa invete ce inseamna birocratia din Sanatate sau le este lene sa citeasca cele cateva sute de pagini de contract si anexe care reglementeaza serviciile decontate de Casa de Asigurari.

Mai jos, expunerea motivelor pentru care majoritatea lucrurilor pe care le-ati auzit la televizor sau le-ati citit pe site-uri de stiri sunt minciuni prin omisiune.

STIRE: “MEDICII DE FAMILIE VOR PUTEA FACE DE DOUA ORI MAI MULTE CONSULTATII LA DOMICILIU”

Realitate: Desi s-a dublat numarul consultatiilor la domiciliu CE POT FI DECONTATE de un medic de familie, CONDITIILE CARE TREBUIE INDEPLINITE  pentru a deconta acea consultatie sunt, in practica, aproape imposibil de indeplinit. Ar insemna, fie ca bolnavul ce nu se poate deplasa sa prinda brusc viata precum in Scripturi si in maxim trei zile sa se prezinte si la cabinetul medicului sa valideze cu cardul de sanatate consultatia (like that’s gonna’ happen) , fie ca medicul sa se care dupa el cu laptop, token, cititor de card, stick de internet (ca sa nu vorbim de zonelel rurale unde nici semnal de internet nu exista).  Eventual si cu o imprimanta sa poata da o reteta. Totul pentru un tarif ce nu acopera nici macar benzina. Deci, adio consultatii la domiciliu!

STIRE: “Asiguratii vor beneficia gratuit de analize medicale de laborator in baza unui nou bilet de trimitere de la medicii de familie”

Realitate: In contractul cu laboratoarele, Casa de Asigurari LE OBLIGA SA FACA ACESTE ANALIZE FARA SA MAI CEARA BANI NICI DE LA PACIENTI, NICI DE LA CASA DE ASIGURARI! ADICA DIN BUZUNARUL LABORATORULUI!!  De ce? Unde sunt banii de asigurari platiti de oameni? De ce nu ii plateste mai departe Casa catre furnizorii de servicii si ii pune sa munceasca gratis? Practic, daca un laborator are contract cu Casa de asigurari in valoare de un milion de lei pe an, va trebui sa presteze gratuit servicii in valoare de maxim 120.000 ron (12% din valoarea contractului). SI NU ESTE O CLAUZA NEGOCIABILA, CI UNA IMPUSA.

Pe pacienti nu ii intereseaza acest amanunt. Ei isi platesc contributia, iar aceste analize erau gratuite si inainte. Numai ca le platea Casa de Asigurari de Sanatate. Nici pe medici nu ii intereseaza, deoarece ei prescriau aceste analize si inainte. Dar cand laboratoarele vor spune un fapt evident pentru toti, in afara de eminentele guvernamentale: “Reactivii costa, aparatele costa, oamenii cer salarii. Cum sa facem analize si sa le platim din buzunar?”

DESCRIEREA RAZBOIULUI. ACTORII

In fapt, principala realizare a Casei de Asigurari este ca a ingreunat accesul pacientilor la serviciile medicale. Sau, daca privim din punct de vedere financiar, este ca va avea mai putine facturi de platit. Ca si comunicare, a lasat o impresie pozitiva, dar cand realitatea ii va lua la palme pe cei care au gandit anumite decizii, cred ca brusc se va schimba.

1. Pe fruntea medicilor de familie a aparut brusc un punct rosu. Sunt luati in vizor de lunetistul CNAS care ii va executa pe loc prin taierea contractului si implicit a veniturilor, condamnandu-i la moarte subita prin faliment. Nu au voie sa mai colaboreze oficial, pe baza de contract, cu laboratoare de analize sau cu alte clinici unde lucrau specialisti. Nu mai au voie sa faca anumite servicii si sa prescrie anumite analize. Trebuie sa faca mult mai multe acte birocratice, sa raporteze altfel serviciile si sa accepte faptul ca nu doar calitatea serviciilor, ci si cantitatea de pacienti le pune pita pe masa. Iar ca lucrurile sa fie clare, acele analize pe care laboratoarele ar trebui s ale plateasca din buzunar POT FI DATE DOAR DE MEDICUL DE FAMILIE.  Si nu doar ca pot fi date, ELE VOR TREBUI PRESCRISE IN ACEST FEL, DEOARECE VA FI UNICUL MOD CINSTIT IN CARE PACIENTUL SA POATA VEDEA CAT DE SANATOS ESTE IN REALITATE.  “Informat de la tv” pacientul va cere serviciul, iar medicul e supus unui santaj: fie il ofera si laboratorul unde va merge pacientul apoi nu va mai dori sa colaboreze cu acel medic pt ca ii provoaca paguba, fie va refuza sa ii dea pacientului analizele gratuite pe motiv ca nu are neaparat nevoie de ele si mai mult ca sigur ca il va pierde de musteriu.

2. Cu cat un laborator are mai multe puncte de recoltare si vrea sa ofere un acces mai larg pacientilor la recoltarea de analize, cu atat se expune unui numar mai mare de cereri pentru analize neplatite. Deci, se expune la paguba. Ca sa va dau niste cifre, pentru un laborator mediu, poate insemna o paguba de pana la 2.000 de euro pe luna in reactivi si consumabile, ca sa nu mai vorbesc de costuri indirecte. Banii acestia trebuie platiti din profitul inregistrat cu alte analize. Deci, probabil ca vor fi oameni concediati pentru a reduce costurile si puncte de lucru inchise(in special de pe langa medici de familie). Iar pacientii vor fi pusi pe drumuri. Atat vor alerga pentru acele analzie gratuite, incat in final vor ajunge la concluzia ca mai bine le plateau. Sau nu o sa si le mai faca. IN ORICE CAZ, FACTURILE PLATITE DE CASA DE ASIGURARI VOR FI MAI MICI.

3. Limitand drepturile medicilor de familie, a crescut presiunea pusa pe medicii specialisti care trebuie sa preia pacientii. Numai ca acestia nu sunt pregatiti pentru un asemenea aflux si mai ales pentru o asemenea birocratie, chiar daca informatizata. Vor trebui sa treaca din Evul Mediu in Epoca moderna in doar 30 de zile! Lucrul acesta iar nu se vede la televizor. Majoritatea medicilor specialisti nu inseamna doar cativa medici din Bucuresti care apar la TV.  Inseamna si Dorohoi, si Pascani, si Beclean, si Targu Jiu, si Slobozia, si Mahmudia. Inseamna uneori o linuta de semnal GSM. Alteori, lipsa unui soft specializat. Sau lipsa de timp pentru ca este singurul specialist pe o raza de 20 de kilometri.

 

4. Pacientul va alerga intre 4 puncte cardinale: Medic de familie, laborator, specialist si sediul casei de asigurari (daca isi uita pinul de la card, sau daca isi pierde cardul). Si nu va face un traseu liniar.  Va iesi un mileu de toata frumusetea din drumurile sale, pentru ca in final, plin de scarba si obosit, sa recunoasca: “iar ne-au mintit”.

 

Deci, un razboi in toata regula, din care Casa de Asigurari de Sanatate va scoate un profit in buna traditie a Guvernului Ponta: prin reducerea cheltuielilor, nu prin cresterea eficientei si performantei! Doar ca de data asta, pretul pentru profit s-ar putea sa fie sanatatea noastra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *