House of Cards, varianta romaneasca

Cardul de sanatate pentru to(n)ti
April 30, 2015
Trenule, spitalul meu!
May 19, 2015

bad-for-the-greater-goodE vorba de casa cardurilor, pe romaneste. A cardurilor de sanatate si a modului in care romanii sunt umiliti constant de cei care ii conduc din postura de angajati ai statului.

Scandalurile, aglomeratia, nervii, situatiile imposibile se cunosc deja de la televizor. Raman insa cateva fapte care inca nu se vad, despre care nu se vorbeste nicaieri.

1. Casa Nationala de Sanatate si Ministerul Sanatatii zic una, dar Casele Judetene de Sanatate zic alta. Iar furnizorii nu au contract cu Casa Nationala, ci cu Casa Judeteana (sau cu CASMB pt Bucuresti). Deci nici ei nu se inteleg intre ei, dar au pretentia ca medicii sa rezolve situatia. Sa va dau exemplu concret: Pe 30 aprilie, se publica Ordinul comun al ministrului Sanatatii si al CNAS, nr 557/2015, in care se spune (art I, alin 3) ca tot ce exista in legislatie ca fiind serviciu ce se presteaza obligatoriu doar daca asiguratul are card,  are acum o exceptie: “situatiile in care asiguratii nu pot prezenta/utiliza cardul”. Ceea ce ne spune noua ca toti juristii din minister si CNAS ar trebui concediati de maine, deoarece e o diferenta uriasa intre a nu prezenta cardul (fie l-ai pierdut si e vina ta, fie nu l-ai primit si e vina lor) si a nu il putea utiliza (ai uitat pinul si e vina ta, nu prinzi fir cu serverul Casei si e vina lor, nu are medicul cititor de card si e vina lui).  Nu poti expedia aceste situatii intr-un paragraf doar pentru a acoperi modul in care s-au cheltuit zeci de milioane de euro pe un sistem ce nu poate prelua eficient datele de la furnizori!

Tot pe 30 aprilie, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti spune altceva:

 

Porivit prevederilor Ordinelor MS/CNAS  557/246/2015 si 559/248/2015, asiguratii beneficiaza de servicii medicale dupa cum urmeaza:

  • In baza cardului national, pentru asiguratii care au intrat in posesia acestuia
  • In baza documentelor prevăzute la art. 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoanele pentru care nu au intrat in posesia cardului national, până la data la care intră în posesia acestuia, (respectiv, prin verificarea calitatii de asigurat de catre furnizor in sistemul informatic  sau, dupa caz, prin prezentarea adeverintei de asigurat)
  • In baza adeverintei adeverinţei de înlocuire a cardului naţional pentru situaţiile în care se solicită emiterea cardului duplicat
  • Adeverintei de inlocuire a cardului pentru persoanele care au refuzat acest document.

Adica: daca ai card, ai servicii pe baza cardului, daca nu ai card aduci alte acte. NICIUN CUVANT DESPRE SITUATIILE IN CARE NU MERGE SISTEMUL INFORMATIC AL CASEI NATIONALE (mica nota pentru domnii care lucreaza la stat: pentru o afacere privata, cum e o clinica medicala, calitatea actului medical e influentata de timpul de asteptare. asa ca daca sistemul merge foarte greu, nu inseamna ca functioneaza mai lent, ci inseamna ca e prost si produce pierderi) . Si sa va explic de ce. Pentru ca altfel, CASMB ar incalca legea. Ordinul din 30 aprilie al Ministerului/CNAS modifica doar un punct dintr-o anexa a unei hotarari de guvern, nu si restul legislatiei in baza careia se FACE DECONTAREA SERVICIILOR. Medicii stiu si ei lucrul acesta, CASMB-ul si probabil si alte case judetene o stiu si ele, dar daca domnii de la CNAS o recunosc in mod explicit, ar insemna ca recunosc automat ca au blocat sistemul de decontari pentru servicii medicale. Inseamna ca cineva trebuie sa ia la verificat de ce s-a intamplat acest lucru si pe ce au fost cheltuiti banii….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *