Doctorii si comisarii

Trenule, spitalul meu!
May 19, 2015
Un sport care prinde
July 3, 2015

doctors

In Romania, ca si prin alte parti, pacientii au parte de doctorii pe care ii merita. Exista azi un val de opinii, propagat intens pe Facebook, care acuza medicii ca nu au suflet, ca nu stiu sa vorbeasca frumos cu pacientii, ca ii umilesc continuu, ca le cer spaga, ca nu le pasa de problemele lor, de viata lor personala.  Culmea este ca aceste opinii vin din partea unor oameni educati, cu o intelegenta  peste medie. Asa ca ii invit sa reflecteze la urmatoarele aspecte:

1. Cel mai important: sunteti, si voi, si medicii, o minoritate nesemnificativa statistic pentru populatia de pacienti din Romania. Obisnuiti-va cu asta si nu va asumati rolul de revolutionari ai sistemului medical si de salvatori ai pacientilor obiditi. Va luptati pentru o categorie careia nu ii pasa de asta. Oriunde in Europa civilizata si in SUA, majoritatea careia ii duceti grija ar fi tratata mai slab sau deloc. Diferenta este ca acolo au protocoale clare care ii apara pe medici si au ca scop nu doar insanatosirea pacientilor, dar si a sistemului medical. Daca injuri un doctor, te ia politia. Daca spui ca esti “o urgenta” si se dovedeste ca nu e cazul, atunci nu primesti serviciul respectiv, sau esti pus la plata.

2. Majoritatea celor pe care ii plangeti (pacientii cu pricina)au urmatorul profil social si comportamental:

– traiesc la limita saraciei, sau sub ea, acolo unde lumina educatiei este extrem de slaba.

– au o doza de indiferenta si de nesimtire cultivata temeinic,  care ii aduce in fata medicului atunci cand sunt intr-o stare atat de grava, ca te miri cum de mai traiesc sau cum de mai au toate membrele la purtator

– au o profunda lipsa de respect pentru indicatiile medicale si revin recurent cu aceleasi probleme, si nu urmeaza tratamentul indicat. Adica, prefera sa fie tratati pe banii statului, desi ei nu  contribuie cu ceva.

– au o inclinatie deosebita spre violenta verbala si fizica indreptata spre medici si spre asistente. Cred ca totul li se cuvine. Televiziunile sunt, pentru ei, argumentul suprem de scandal. Internetul echivaleaza cu facultatea de medicina si deja sunt doctori dupa zece minute de Google. Asa ca, de la egal la egal cu medicul care incearca sa ii trateze pe ei , sau pe copii lor, se apuca sa negocieze, sa ameninte, sau sa persifleze.

– daca, Doamne fereste, platesc vreun ban pe analize sau pe consultatie, cred ca au cumparat tot spitalul si, mai important, ca au achizitionat constiinta personalului sanitar la pachet.  Din aceasta categorie, insa, fac parte si persoanele cu educatie si cu resurse financiare.

3. Majoritatea celor pe care ii acuzati (doctorii, luati la gramada) au urmatoarele optiuni, posibilitati si probleme:

– ar putea, in loc sa ii trateze pe cei de mai sus, sa plece in strainatate. Cu siguranta fiecare si-ar gasi un loc de munca mai repede decat dumneavoastra, cei care ati ridicat piatra atat de repede. Si, indraznesc sa cred, si mai bine platit.  Nu va puteti imagina ce se intampla intr-o tara fara doctori. Vedeti acum ce se intampla intr-un fara profesori (de altfel, educatia precara este principala cauza pentru punctul 2).   Poate ca sunteti oameni cu bani, pentru care intotdeauna se va gasi un medic dispus sa va trateze in privat. Dar, va asigur ca sunt copii si adulti care nu vor avea acelasi noroc. Si care vor muri. Si nu ei au alungat medicii din tara! Sunt violenti, fara respect, dar nu am auzit ca undeva in tara sa iasa somerii in strada si sa tipe: “Jos cu medicii!” . Doar cei care au alternative o fac public.

– motivul pentru care nu pleaca este strict individual. Daca va grabiti sa generalizati ( doctorii raman, pentru ca aici castiga din spaga), ganditi-va ca acelasi tip de generalizari vi se poate aplica si dumneavoastra, pacienti educati, inteligenti si cu conturi de Facebook. Va dau cateva exemple: conduce un Audi, pentru ca i l-a cumparat barbatul, sta la vila pentru ca i-a luat-o mamica din spaga primita la minister, are ceas elvetian pentru ca face evaziune fiscala la firma unde lucreaza, arata asa tanara pentru ca nu are niucn stres, nu salveaza vieti, nu e in pericol sa contacteze boli transmisibile in fiecare zi si mai face si o groaza de bani din contractele cu prietenii. Va indemn sa nu o luati pe acest drum. Lasati-i pe cei de la punctul 2 sa il exploreze. Macar, cu ei stim ca nu avem nicio sansa sa ii convingem de partea rationala a lucrurilor.

– Dumneavoastra, cu metode moderne de comunicare la indemana si, repet, cu o inteligenta si educatie peste medie, reprezentati doar cazuri izolate in multimea de pacienti descrisa la punctul doi. Asa ca va lipseste experienta practica de a intelege ce inseamna sa vezi 40 de oameni pe care sa ii ajuti, iar in schimb sa primesti numai scandal, amenintari si sa fii tratat ca un sclav. Este mai mult decat normal sa dezvolti un mecanism de aparare,astfel incat sa poti trata la fel de bine si un pacient educat, inteligent.

– Un medic tanar trebuie sa isi ia de la minim doua pana la 4-5 slujbe ca sa traiasca decent.  Cati dintre dumneavoastra au macar trei locuri de munca in aceeasi saptamana? Si, culmea, cele mai mari pretentii vin de la jobul unde ei petrec cel mai mult timp si unde sunt platiti cel mai prost!

– Daca dumneavoastra aveti timp de cursuri de comunicare, sau sa va intalniti cu prietenii  si sa va dezvoltati inteligenta sociala intr-un mediu normal, va invit ca vreme de un an, sa petreceti, in fiecare luna, cate 3-4 zile in care sa nu puneti pleoapa pe pleoapa timp de 36 de ore! Si, eventual, sa faceti ceva tabele, centralizatoare sau situatii financiare, ca sa simulati o parte din responsabilitatea pe care si-o asuma medicii de garda. Si, apoi, putem discuta despre ce va mai intereseaza sa faceti in timpul liber.

4. Va rog, nu uitati de unde pleaca problema medicilor in Romania: de la Guvern, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul de Finante. Sau, mai pe scurt: de la persoane care, rareori au cel mai mic habar despre ce inseamna medicina.  De la oameni cu nume si prenume, care spun sec: “sa se descurce cu 1600 de lei pe luna. Mai mult nu avem”.  Dar in fiecare an dubleaza orice altceva decat salariile medicilor. Nu uitati, medicii nu pleaca din tara din cauza banilor. Pleaca din cauza modului in care sunt fortati sa traiasca, cei mai multi. Cei care au alternative, raman. Sa nu ii trimitem si pe acestia cu valiza in spate, unde le-or vedea ochii!

5. Un pacient, indiferent de starea materiala sau psihica, poate reclama instant orice medic din Romania: la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor, la televiziuni. Dar un medic unde poate reclama un pacient recalcitrant? Cum sa mai spuneti ca nu pacientul e in centrul sistemului sanitar?

In concluzie: nu va grabiti, dragii mei, sa deveniti comisarii  unei inchizitii medicale. Este un razboi purtat intre doua minoritati, care ar avea mai mult succes daca ar lupta impreuna pentru “luminarea” majoritatii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *