Albine pentru cleni mofturosi

Un sport care prinde
July 3, 2015
Lupta impotriva oboselii si stresului, cu Ozonoterapia
July 14, 2015

Dintr-o trusa cu zeci de naluci pentru pescuitul cleanului, cateva se evidentiaza discret ca un zumzet abia perceptibil. Mai sunt ca ele si alte surate, numai ca in culori diferite. Ei bine, cele despre care vorbim au, desi doar cateva zile pe an, rolul de a capta atentia oricarui specimen de clean, indiferent de marime si, un lucru deloc de neglijat, ne permit noua, pescarilor, sa iesim pe rau in timpul zilei, chiar si atunci cand soarele arde la foc continuu.

salmo tiny

Modelul “albina” are doua voblere ca reprezentanti de prim rang. Salmo Tiny si albinuta de la Dorado. Cand Baby-Pro -urile de la Strike Pro nu dau rezultate, cand Horneturile Salmo nu au suficienta apa in care sa isi produca magia, mergeti pe mana albinelor! Atentie insa: nu vor functiona mereu! Am observat pe parcursul unei saptamani de pescuit pe raul Oituz, ca daca in prima ora nu aveti niciun atac, puteti schimba lejer naluca. Un al doilea indiciu pentru a ghici anotimpul albinei: urmariti poienile cu flori de pe marginea apei, sa vedeti daca zariti harnicele insecte. Observati  raul cu atentie si veti fi surprinsi sa vedeti ce se intampla cu albinele cazute in apa. Dupa cativa metri parcursi in pelicula, incep sa se scufunde. Si nu de putine ori, fenomenul e insotit de o strafulgerare argintie care involbureaza apa.

clean albina salmo

Am invatat ca in timpul zilei, cand temperatura e ridicata, sa caut cleanul la marginea suvoaielor, intre zona cu apa mica si apa putin mai adanca. Desi Oituzul e un rau cu adancimi medii de pana in 70-80 de centimetri, pe alocuri putand fi traversat fara sa te uzi deasupra genunchiului, tine si cateva bulboane redutabile, locuri pe care si bunicii le stiu ca tinand peste mare.  Nu va lacomiti sa le asaltati din prima cu microvoblere voastre! Acolo, hrana e atat de abundenta, incat doar dimineata sau seara tarziu aveti o sansa, in functie de pofta cleanului!

2015-07-09 12.56.46

Repezisurile din umbra copacilor, care se continua cu ape domoale, produc surprize de dupa fiecare bolovan! Fiecare scobitura in mal, pe sub radacinele infioratoare poate tine un peste care sa iti invioreze ziua. Si cand altii se pun la somnul de amiaza, cu ultralight-ul in mana, cu cinci-sase voblerase si doua rotative, poti avea o partida de vis.

Cum apa Oituzului era suspect de piscata, desi ploi strasnice nu fusesera de o saptamana si ceva, m-am convins repede ca trebuia sa caut zonele cu vizibilitate mare, aproape de maluri. Insa cum raul are portiuni unde nu sare de trei-patru metri latime, tehnica abordata a fost sa lansez din amonte in aval, pentru a tine voblerul in curent cat mai mult, pentru a ii da timp cleanului mofturos si putin nauc sa identifice tinta.  Iesit la pescuiala pe la o ora cand pescarii respectabili se intorc deja acasa, am testat cateva naluci, fara succes.  Am scazut dimensiunea de la 4-5 centimetri pana la BabyPro-urile de 2,5. Degeaba. Obesrvand, asa cum spuneam mai sus, albinele cazut in apa, am scos Salmo Tiny din trusa.salmo tiny fara ancora

Cautand locurile care sa indeplineasca cele trei conditii esentiale: umbra, repezis cu zona lina in continuare, vizibilitate buna, am inceput sa am primele rezultate. Atac dupa atac. Din pacate, peste 90% din pesti erau scapati dupa intepare si un scurt drill. Violenta loviturii era naucitoare insa. Verific ancorele: ascutite brici. Scot agrafa si leg un nod Rapalla. Pun un fir mai subtire, de 0.13. Rezultatele au fost similare. Din zece pesti intepati, doar doi au vazut de aproape plasa minciogului. Am scapt sapte cleni frumosi si un pastrav indigen, a carui culoare aurie mi-a redat speranta ca Oituzul nu e chiar atat de poluat. Dupa o scurta conversatie cu un coleg de club, scot ancora din coada voblerului si pescuiesc doar cu cea de pe mijloc.  Se pare ca in timpul lanseului, cele doua ancore se agata intre ele, iar cand aterizeaza in apa, voblerul isi expune doar doua carlige, practic, din cele sase disponibile.  Frana o desfac la maxim, astfel incat si intalnirea cu o piatra e urmata de un scurt carait. Urmeaza un drill de neuitat cu un clenut de zece centimetri.  Folosesc tehnica si in continuare si procentajele se inverseaza. Clenii mai rasariti sunt agatati instant. Pleaca cu frana. Inceo recuperarea abia dupa ce se inteapa bine. Mofturile lor nu ii mai ajuta.

2015-07-11 18.33.27

Totusi, bataia marunta a lui Salmo Tiny pare a nu mai fi de ajuns. Coborand cativa centrimetri sub pelicula, la un moment dat nu mai aduce musafiri. Pun o albina de la Dorado. Floating. O lansez cu un bat Major Craft Trapara Ultralight, cu actiune 0.5-2.5 grame. Purtata mai mult de vant decat de forta lanseului, albinuta se zbate pe suprafata apei. Mici muscareli, care evita ancora cu dibacie. Imi aduc aminte de pozitia cleanului in apa, ascuns de caldura si lumina orbitoare a soarelui de amiaza. Ciuruiesc albina cu varful briceagului si ii implantez doua “silicoane” de plumb. 0.3 grame dintr-o alica despicata, fixate cu super-glue, o fac sa ajunga exact unde trebuie,  fara sa ii altereze bataia prea mult. transformata in fast-sinking, albina plumbuita incepe sa execute clean dupa clean. Atacurile veneau pe stopari, dupa cateva ture de manivela. Pestii coborasera mai jos.

2015-07-11 18.32.38

Cu soarele retras dupa munti, munca albinelor se incheie. Unele se retrag in stupi, altele in trusa cu naluci. De unde aveam atacuri pe banda rulanta, acum era liniste si pace. Probabil ca si cleanul invata comportamentul unor specii de insecte. Sau lipsa luminii nu mai adauga acel plus de atractivitate combinatiei de galben cu negru de pe voblerele mele. Nu sunt voblere scumpe. Sunt insa voblere prinzatoare. De pe Salmo Tiny scoateti insa ancora din coada. Iar albina de la Dorado, cautati-o in varianta sinking pentru a evita bricolajul de pe malul apei. Cea floating nu da rezultate semnificative. Chiar daca nu am avut capturi legendare, am prins multe exemplare.  Am avut activitate intr-un moment cand clenii mofturosi nu vroiau sa manance altceva. Am gasit cauza unor probleme tehnice, am improvizat cu ce am avut la indemana, iar toate acestea mi-au adus o satisfactie pe care doar o partida reusita o poate produce! Cat despre ce a urmat dupa lasarea serii… Va las poza de mai jos, cu un alt vobler de legenda pentru raurile noastre, cababil sa mearga acolo unde altele se agata dupa doi metri de recuperare.

strike pro

1 Comment

  1. Pop Vasile says:

    felicitari !
    excelent !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *