Mitul monarhiei

Galceava nimfelor. Rapture, Berkley si Bastard
August 7, 2015
Prieten si dusman in lumea medicilor
August 14, 2015

Inauguration Of King Willem Alexander As Queen Beatrix Of The Netherlands Abdicates

Monarhia romana, ca sistem politic, are extrem de multe probleme si doar o mana de avantaje. In vreme ce avantajele tin, mai mult, de spectrul istorico-sentimental si pe zi ce trece se imputineaza, problemele tin de realitatea sociala din Romania si, pe zi ce trece, se inmultesc.

Regele Mihai este ultimul conducator al unei armate din Al Doilea Razboi Mondial, care traieste. A fost contemporan cu Stalin, Hitler, Antonescu, Churchill, Roosvelt.  Este un supravietuitor prin excelenta. Acesta e marele lui merit. Si-a tinut familia unita, a protejat-o si a reusit sa invinga o istorie ce nu o data a incercat sa il ucida. Dar este un succes personal, nu unul care sa aiba reverberante la nivelul intregii Romanii.  De fapt, regele a bagat Romania in mai multe belele, decat numarul celor din care a scos-o. Ca exista sentimentali si nostagici ai ideii de monarhie e una, insa oriunde in istorie au fost si monarhi mai putin inspirati. Nu e o tragedie decat pentru cei care au trebuit sa suporte consecintele acestei lipse de inspiratie. Fara a intra in polemici istorice, voi aduce in prim-plan cele mai recente belele in care monarhia romana a reusit sa intre:

familia Hohenzollern

  1. A transformat ideea de monarhie intr-un soi de boala cu transmitere sexuala, deoarece dintr-un print consort (Radu Duda), a plamadit un os domnesc, cu aere de imparat scapatat. Insa daca de o asemena afectiune, majoritatea oamenilor se trateaza, familia regala a ales sa o cultive. Atat de mult a zabovit Mr. Duda langa jiltul regelui fara tara, incat dupa ce familia de Hohenzollern fusese de acord ca Mihai sa isi recapete numele stramosilor prusaci, l-au taiat apoi de pe lista cu pricina. Ambitiile lui Radu Duda de a deveni monarh-presedinte semanau doar cu cele ale lui Ceausescu, de a fi presedinte-imparat! Iar Regele Mihai nu a inteles un lucru evident pentru restul familiilor cu sange albastru din Europa: nu poti da cuiva ceva ce nu este al ta. Numele “Hohenzollern” si titlul de “principe” nu ii apartin lui, ci unei familii germane, respectiv unui popor roman. In urma cu ceva timp am realizat un interviu cu capul familiei Hohenzollern, principele Karl Friedrich , in care acesta explica amanuntit situatia respectiva. Intreaga poveste despre cum a rupt monarhia romana legatura cu istoria, o gasiti aici.
  2. Monarhia 2.0 avea o sansa reala cu principele Nicolae ca imagine. Numai ca inlaturarea sa din linia dinastica, indiferent de motive (cel mai probabil intemeiate), nu face altceva decat sa il aseze pe Mihai in randul stramosilor sai care si-au “excomunicat” rudele, neputand sa le inspire o educatie in conformitate cu meseria de “Rege”. Uneori, esecul se transmite genetic.
  3. Daca alte familii regale au ales sa traiasca in lumea republicana investind in productie (vezi cazul familiei Hohenzollern), romanii nostri au ales sa traiasca din comert. Un fel de bisnitari de soi, isi pun numele pe sticle de vin, pe haine “de lux”, pe batoane de ciocolata si pe carti fara cine stie ce valoare. Au stat la mana statului ca sa redobandeasca averea confiscata de comunisti. Mi se pare ca, in calitate de fost sef de stat, primeste si ceva banuti… “Furnizor ai Casei Regale” este o forma lipsita de continut, la fel ca si istoria politica a Regelui Mihai insusi… De parca e nu stiu ce binecuvantare sa iti dezmierzi papilele gustative cu aceeasi apa pe care o soarbe falsul print de Romania, Radu Duda. As vrea sa vad familia regala ca face ceva productiv, ca nu sta la “mila” statului. Ca investeste intr-o fabrica, in IT, intr-o clinica medicala, ca genereaza locuri de munca. Mai ca iti vine sa il invoci pe Mos Ion Roata in povestea cu bolovanul, cand boierii dau din gura si altii duc greul.

In concluzie, Carol I si Ferdinand nu au prea mare lucru in comun cu Mihai sau cu Radu Duda. Iar visul unei monarhii de vara este doar un vis. Solutia salvatorului venit “din exterior” este unul din miturile fundamentale ale romanilor, ca si ale altor neamuri. Hai sa avem puterea sa il privim ca pe un mit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *