Treaba noastra

Ozonoterapia in acnee si alergii: 100% tratament
August 17, 2015
Pamantul fagaduintei induse. Marile migratii ale oamenilor mici
September 2, 2015

cap

Treaba noastra, ca medici, nu este sa facem bugetul Sanatatii. Prin urmare, daca acesta e facut prost si e controlat prost, e treaba voastra.

Treaba noastra este sa facem astfel incat contribuabilii (fosti, prezenti si viitori, adica pensionari, adulti care muncesc, dar si copii) sa poata trai si munci, chiar daca se imbolnavesc, astfel incat in final sa plateasca taxe si impozite. Daca acestea din urma sunt prost gestionate sau colectate, e treaba voastra.

Treaba noastra este sa muncim in echipa. Colegi de diferite specialitati, medici de la stat cu cei din privat, medici si asistente, infirmiere.  Totul, ca in final, pacientul sa fie sanatos si multumit (desi aici e o dezbatere mai larga, pentru ca sanatatea si multumirea de sine nu sunt echivalente). Voi de ce nu faceti la fel? Nu e treaba voastra sa munciti in echipa ca sa gasiti banii sa ne platiti? Chiar daca nu vom castiga cat un medic din Anglia sau din Olanda, dar macar cat unul din Polonia sau Ungaria.

Treaba noastra este sa gandim de fiecare data cand ne intra un pacient pe usa. Voi de ce nu ganditi ca daca pleaca medicii din tara, foarte multi romani vor muri cu zile?

Treaba noastra, ca oameni, este sa avem o casa, o familie, un statut social in conformitate cu meseria pe care o practicam.  Validarea medicinei ca o ramura superioara in copacul indeletnicirilor umane s-a petrecut de secole intregi (uitasem sa va spun: treaba noastra este sa invatam. Asa am aflat si chestia cu rolul si locul medicului intr-o societate civilizata. Voi nu ati invatat?).  Treaba voastra, daca vreti sa aveti medici care sa va trateze, este sa ne asigurati conditiile necesare sa traim si ca oameni, nu doar ca sclavi cu halate albe, dupa cum sustin cei care cred ca medicii au vocatie de harap (explicatii de genul :” de ce vor salarii, nu stiau cand au intrat la facultate ca vor fi saraci toata viata?”)

Treaba noastra este sa ne asumam raspunderea de zece ori pe zi, daca avem zece pacienti. Se pare ca treaba voastra este sa fugiti de raspundere. Ne oferiti o spaga “legalizata”, o crestere salariala in trepte. Factura de telefon, stimabililor, nu se plateste “in trepte”. Factura la curent, plinul la masina, o carte sau participarea la un congres (pentru ca suntem obligati sa mergem acolo, prin natora profesiei) nu se platesc “un sfert acum si restul de la toamna incolo”.  Uitasem: treaba noastra este sa platim facturile pentru ce consumam. Dar asta ar trebui sa fie si treaba voastra.

In ultima vreme, pe masura ce treaba noastra devine tot mai dificila pentru ca voi nu va faceti treaba, creste proportia de economisti facuti la apelul bocancilor, cum se zice. Jurnalisti cu valente de guvernatori de banci nationale, ba chiar si guvernatori cu valente jurnalistice, incearca sa ne explice ca nu se poate.  Ca nu se poate sa primim salariile pe care le meritam, iar cei mai impertinenti sustin si ca nici nu meritam, de fapt, atat de mult.  Revin, asadar, la treaba noastra.

Treaba noastra este sa facem pacientii sa constientizeze ca sufera de o boala si sa ii convingem sa urmeze un tratament. Boala voastra se numeste superficialitate, iar in etapele de acutizare are accente de prostie (legalizarea spagii ca solutie la criza salariilor medicilor este un asemenea exemplu).  Daca te apuci sa compari un doctor cu un profesor de liceu sau cu un educator, data viitoare cand ti se face rau la doua noaptea, du-te la prima scoala care iti iese in cale, sa te trateze el. Daca vei compara un judecator cu un medic, roaga-te ca atunci cand o sa ai un infarct (statistic, sansele sunt mari, in Romania) sa nu ti se intinda diagnosticarea pe o perioada de cativa ani si ca boala nu va face recurs in anularea pacientului.

Economistii/jurnalistii de care vorbeam anterior au o vizibilitate mult mai mare decat o au medicii. Treaba noastra nu e sa stam prin studiourile de televiziune. Treaba noastra este sa facem, treaba lor este sa comenteze. Ei spun ca nu exista solutii viabile, dar resping orice solutie viabila data de medici (din nou, treaba noastra este sa gandim mai des).

Solutia data de Guvernul Ponta nu este doar mizerabila. Este o capcana pentru a duce in derizoriu o casta sociala care asigura sanatatea unui popor. Treaba noastra nu este sa ne trimitem pacientii in Turcia.  Nu este nici singura solutie posibila. Uite, la o prima inventariere, tot portofoliul disponibil:  scaderea impozitelor pentru medici, realocarea fondurilor ramase necheltuite din banii de asigurari de sanatate, mutarea fondurilor din domenii mai putin importante.

Treaba noastra este sa observam. Si vedem cum Biserica nu plateste impozit, dar medicii o fac.  Vedem ca popii nu pot ajunge la inchisoare daca primesc bani la nunti si botezuri, dar medicii pot. Vedem ca pentru un singur om (Raed Arafat), au iesit zeci de mii de oameni in strada. Pentru drepturile catorva zeci de mii de medici, nu cred ca va iesi cineva. Vad ca acel medic a carui cariera a fost salvata de popularitate tace. Vad ca presedintele Romaniei tace, iar primul ministru face doar ce a invatat acasa: incearca sa rezolve orice problema cu plicul.

Pe scurt, noi ne facem treaba. Voi de ce nu v-o faceti? Ne trageti in jos, pentru a nu fi obligati sa cheltuiti banii din buget intr-o directie din care nu vi se intoarce niciun parandarat, unde nu va puteti angaja nicio  ruda,  de unde nu veti primi nicio sponsorizare pentru campania electorala de la anul. De la Vacaroiu nu am avut pretentii. De la Roman sau Stolojan, nici atat.  Dupa cum ziceam, treaba noastra este sa observam, iar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.  Tariceanu, Boc, Ungureanu, Ponta….  patru guvernari incapabile sa rezolve o problema mult mai simpla decat problemele cu care se confrunta unii dintre noi zi de zi.  Terenuri de fotbal facute in panta, sali de sport la Cuca Macaii, piste de biciclete care incep de nicaieri si duc nicaieri, drumuri si poduri ridicate doar pe hartie. Pentru astea s-au gasit bani.

Macar de-am sti o treaba.

 

P.S. Sunt medic de medicina generala. Nu am lucrat nicio zi intr-un spital de stal. Si am luat un drum lung si intortocheat pana am reusit sa traiesc alaturi de medicina in Romania. Am prieteni, colegi care lucreaza la stat. Am si prieteni care au fost goniti in strainatate. Cunosc atat medicii, cat si jurnalistii, politicienii care azi comenteaza cu aplomb situatia creata in ani si ani de nepasare publica.  Noi, medicii, vrem doar sa ne facem treaba noastra. Iar cand altii fac afirmatii pline de minciuni prin omisiune, de manipulari grosolane, doar ca sa ne injoseasca profesia, trebuie sa le reamintim care e treaba lor. S-a intamplat in Franta, in Polonia, in Israel.  Dezbaterea prinvind salarizarea medicilor va fi un punct cheie al vietii politice din Romania, pentru ca daca stim ce inseamna o greva la metrou, ce inseamna o greva CFR, nu va imaginati ce inseamna sa nu mai fie doctori in spitale.  Indiferent daca lucram la stat sau la privat, chestiunea ne priveste pe toti. Pentru ca orice medic se poate trezi, candva intr-o ipostaza sau in alta. Si, mai presus de toate e vorba de principii. Treaba noastra este sa ne ghidam dupa principii. Problema personalului medical este una majora in Uniunea Europeana, iar fiecare tara si-o gestioneaza asa cum stie. Dar, fara exceptie, lucrurile merg bine acolo unde fiecare isi face treaba lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *