Sanatatea in 2016 – Guvernul si-a dat seama ca nu ii ajung banii

Deacoloncolo
October 2, 2015
Serviciile care nu mai vin….
November 5, 2015

sanatate1

Daca aveti de gand sa va imbolnaviti in 2016 si sa mergeti la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru un serviciu decontat de Casa de Asigurari de Sanatate, s-ar putea sa aveti surprize. Si daca pe la televizor o sa vedeti cativa politruci cum proclama o epoca de aur in medicina romaneasca finantata din asigurarile de sanatate, doar sa va amintiti ca televiziunea este cel mai la indemana mod de a manipula masele in probleme in care nu exista surse alternative de informare corecta. Mecanismele prin care se finanteaza sistemul sanitar sunt complexe, cu multe “cheite” ascunse prin sute si sute de pagini de hotarari de guvern, anexe si norme, tocmai pentru a nu i se pune un diagnostic cert. Jurnalistii din online, sau chiar de pe tv nu sunt interesati de asemenea subiecte. Sunt prea complicate din punct de vedere tehnic, iar romanii nu se intereseaza de sistemul sanitar decat atunci cand, bolnavi fiind, se confrunta cu realitatea. In rest, nici unora, nici altora, nu le pasa.

Dar, pentru noi, restul, va las mai jos cateva randuri despre ceea ce eu cred a fi subiectul anului 2016: momentul in care guvernantii au avut revelatia ca sistemul de asigurari de sanatate nu are bani suficienti pentru toti asiguratii (lucru pe care medicii il tot spun de ani intregi si cauzat de cheltuirea fondurilor pe diverse chestiuni care nu au legatura cu sanatatea platitorilor de taxe si impozite, a copiilor sau a pensionarilor). Adica, desi ai platit contributii la sanatate ani buni, s-ar putea ca atunci cand vei dori sa primesti ceva in schimb, sa ti se spuna (in functie de caz): nu mai avem fonduri, nu mai putem lucra, veniti peste doua luni, putem sa va tratam doar cu plata, sau pur si simplu sa gasiti cabinetul medical inchis (adica inchis-inchis… pentru totdeauna…pentru ca a dat faliment)

 MECANISMELE

sanatate2

Acordarea de servicii gratuite pentru populatie se face in baza unui Contract Cadru (CoCa) cu Casa de Asigurari de Sanatate. Despre aventurile doamnei Coca din 2015, am scris aici. In 2016, aceeasi doamna Coca va stabili noi reguli.

 1. Medicul se angajeaza ca munceste, dar nu stie si cati bani va primi pentru munca lui. Adica, cu o singura exceptie pe care o voi trata separat, nu mai exista o valoare minima garantata pentru serviciile prestate. Este ca si cum ati munci intr-o fabrica, opt ore pe zi, iar la finalul lunii, patronul va plateste cu o suma pe care o crede el ca vi s-ar cuveni. Dar, in schimb, voi aveti obligatia sa munciti zi de zi…
 2. Ca sa mimeze inteligenta, doamna Coca vine cu o precizare. Ne spune cum s-a gandit ea sa faca: luna asta are un buget de 100 de lei pentru a plati menajerele din gospodarie. Daca pe usa ii vor intra 10 menajere, fiecare va primi la final de luna 10 lei. Daca ii intra 20, atunci fiecare va primi 5 lei. Pentru medici, traducerea: daca prestati 200 de servicii, in loc de 100, veti avea surpriza ca suma totala pe care o primiti de la Casa de Asigurari sa fie aceeasi. Doamna Coca nu vrea sa cheltuie nimic in afara bugetului.
 3. O asemenea modalitate de finantare a unui sistem care functioneaza in mediu privat (pentru ca majoritatea cabinetelor de medicina de familie si de specialitati clinice, ca sa nu mai vorbesc de laboratoare, sunt firme private) sfideaza orice logica de dezvoltare economica. Nu poti sa faci un plan de afaceri, nu stii cand sa te opresti din consultatii ca sa nu iesi in paguba, nu stii cum sa te aprovizionezi pentru consum. In concluzie, o mare varza, in care fiecare jucator va proceda cum il taie capul. Unii vor renunta la contractul cu casa, altii vor opri furnizarea de servicii cand cred ca scad sub limita profitabilitatii si vor incepe sa ceara bani de la pacienti (pentru ca se spune clar: serviciile medicale solicitate de asigurat se platesc de catre acesta!).
 4. Sa spunem ca, intr-o dupa amiaza, doamna Coca motaie la televizor si nesimtitii de pacienti se duc la si mai nesimtitii de doctori, care la finalul lunii taie facturi pentru serviciile prestate. Lipsa de vigilenta a doamnei Coca a insemnat ca va avea de plata in plus fata de avea in buget, o suma X. Pentru ca medicii nu au de unde sa stie cati bani are doamna Coca in portofel pentru fiecare. Doamna Coca le raspunde ca legislatia aprobata prin hotarare de guvern ii permite sa nu plateasca niciun leu in plus peste buget, chiar daca si-a creat obligatii in acest sens!!!
 5. Sa spunem ca medicul dumenavoastra va da un bilet de trimitere pentru analize gratuite, dar uita sa va completeze adresa, ca inca scrie de mana si nu are un soft specializat. Daca cineva de la Casa de Asgurari remarca acest lucru, va cere banii inapoi. De la cine? Nu de la medicul care nu a completat in intregime biletul, ci de la laboratorul care a facut analizele si nu l-a verificat pe medic. Pai credeti dumneavoastra ca mai aveti vreo sansa sa va faceti analize daca nu aveti toate actele in regula? Veti fi plimbati intre laborator si medic pana o sa va plictisiti. Pentru ca si medicul va spune: ” la cat sunt platit, fac destul”. Si din punctul lui de vedere are dreptate. Nu e nici contabil, nici grefier, nici notar. Si nu e nici molusca, pentru a trai cu firmiturile care i-ar ramane de pe urma contractului cu Casa.

PARTEA BUNA

sanatate 3

 1. Se deschide libera concurenta pentru medicii care lucreaza in contract cu Casa de Asigurari, prin desfiintarea comisiilor paritare si prin eliminarea cerintelor referitoare la numarul minim d epacienti, ori de locuitori/ cap de medic. Pana acum, dreptul de a profesa in contract cu CNAS era, practic, acordat de o Comisie Paritara formata din reprezentantii institutiilor care plateau serviciile (Case de Asigurari si DSP-uri) si reprezentantii celor care le efectuau (organizatii profesionale ale medicilor si asistentelor). Cei care puneau bete in roate doritorilor de a isi deschide cabinete unde sa presteze “gratuit” (adica unde aveau sanse de a isi face o pacientura proprie) nu erau de data aceasta guvernantii, ci chiar reprezentantii medicilor si asistentelor din sistem, care sustineau in contra oricarei logici ca sunt prea multi medici in orase! De fapt, prin aceasta practica era protejata categoria medicilor varstnici (55-70 de ani) , precum si a celor trecuti de 70 de ani (stiati ca sunt medici de familie trecuti de 80 de ani, care au peste o mie de pacienti pe lista?), in fata concurentei proaspetilor specialisti (si in organizatiile profesionale de tipul “societatea nationala” sau “patronat” functiile se aleg prin vot. Vot care nu mai poate fi contrlat daca sunt prea multi oameni informati in sistem).
 2. Reprezentantii Caselor de Asigurari vor putea controla actele contabile din laboratoarele de analize, pentru a vedea daca stocurile de reactivi corespund cu numarul de analize raportate. Adica, o masura de verificare pentru a ii prinde pe cei care dau rezultate “din burta” si doar incaseaza banii.
 3. As vrea sa vad si alte parti bune, dar ele exista doar pentru Guvern, care doreste sa plateasca cat mai putin pentru sanatatea dumneavoastra, chiar daca asta inseamna sa va acorde si servicii mai putine, sau mai proaste. Nimeni nu munci in plus pe gratis, sau nu va mai pune bani din buzunar pentru a face “sistemul” sa mearga. Nu mai suntem in anii 90-2000, nu mai sunt bani de sponsorizari, medicii aleg sa plece din tara decat sa traiasca din spagi, iar pacientii au invatat de la televizor unde sa ii reclame pe cei care le cer bani ca sa ii vindece in spitalele de stat.

IRONIA

sanatate4

Degeaba intra mai multi medici in sistem prin intermediul cabinetelor individuale, daca ei nu vor putea castiga suficient ca sa traiasca la nivelul pregatirii si responsabilitatii profesiei lor. Acestia nu au salariu garantat de un angajator. EI castiga cat muncesc, iar de anul viitor, cel care ii plateste (adica CNAS) le va spune: “Ghinion!”. Dreptul de a nu semna contractul este o tampenie. Fara contract cu Casa, un cabinet medical individual nu se poate sustine. Oamenii care platesc cash serviciile medicale sunt deja arondati marilor lanturi medicale. Ceea ce nu inseamna ca este ceva rau, deoarece si acolo se fac servicii bune, se asigura conditii superioare celor din cabinetele mici, gradul de satisfactie al pacientului este unul mare. Dar inseamna ca tinerilor medici, sau celor care iau viata pe cont propriu si devin antreprenori in lumea medicala prin propriile cabinete li se arunca praf in ochi. Negocierea cu CNAS nu exista practic, deoarece toata legislatia este trecuta prin Guvern si este protejata “juridic” de contestari.

Concluzia

sanatate5

Daca se pastreaza principiile din actualul proiect de contract cadru cu CNAS, putem privi lejer la cateva puncte prin care banii colectati pentru insanatosirea celor care platesc taxele de sanatate sunt folositi in alte scopuri si de ce raman furnizorii de servicii fara fonduri:

– plata tratamentelor pentru pacientii neasigurati (nu vorbesc de copii sau de pensonari, ci de aceia care nu platesc, dar primesc). Acesti bani, ar fi normal, sa provina din alte fonduri, care sa fie prevazute transparent in bugetul Sanatatii. Numai ca asa s-ar vedea dezastrul de pe piata muncii si ar fi contrazis domnul Ponta, care spune ca se traieste bine. Somerii, sau cei care nici macar nu au avut serviciu candva (de orice etnie ar fi) consuma imens. Sunt predispusi unor comportamente si unor factori de risc, dar cel mai grav este ca sunt ignorati constant. Surpinzator, natalitatea in randul lor este cu mult peste cea a oamenilor care platesc taxe.

-plata tratamentelor pentru urgentele medicale. Eu, ca si salariat sau angajator, platesc o suma direct in Fondul de Asigurari de Sanatate si multe alte sume in alte parti ale Bugetului de Stat, de unde se vor duce inclusiv catre Ministerul Sanatatii. Minister care are in subordine sistemul de urgente medicale (U.P.U.-rile). Pai daca tot platesc ministerul, iar ministerul plateste urgentele, de ce se mai iau bani si de acolo de unde trebuie platite si alte tratamente? Incepe sa devina evident de ce nu ajung banii.

Cel mai important lucru insa, este ca, negru pe alb, proiectul CoCa se constituie intr-o dovada a modului in care Guvernul recunoaste ca nu stie cati bani are Sanatatea, sau cati bani va strange la anul. El isi lasa usi deschise peste tot, ca sa acopere eventualele gauri nedetectate la timp. Zecile de ani de angajari pe pile, de sinecuri plasate in functii de decizie, duc pana la urma la dovada incompetentei. Puneti Casa Nationala de Sanatate sa faca un contract simplu, corect, cinstit. Nu va reusi. Lupta statului roman cu managerii performanti incepe sa isi arate primele efecte. Si sa vrei sa reformezi o asemenea institutie: cine sa o conduca? De ce s-ar angaja la asa ceva?

6 Comments

 1. S Popescu says:

  In principiu ceea ce spuneti este corect…. dar nu in totalitate.
  1. Plata cand se face catre Bugetul Asigurarilor Sociale de fapt ajunge in Bugetul consolidat… de aici Guvernul da cat vrea Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
  2. Numarul minim de asigurati pentru contractul cu CNAS se refera strict la medicii de familie. La modul in care se calculeaza bugetul minim de supravietuire al unui cabinet , daca medicul de familie nu are minim 800 de pacienti inscrisi el nu poate supravietui. Nu trebuie uitat ca pentru contractarea serviciilor medicale medicul de familie este obligat sa aibe angajata si o asistenta medicala. In toate tarile UE exista acesta reglementare pentru a nu se aglomera medicii in marile orase si ….ruralul sa ramana descoperit. In acest moment exista 400 de localitati fara medic de familie (necesarul ar fi de minim 500 de medici dar tinerii nu doresc sa profeseze in rural). In istoria medicinei primare in Romania, tot timpul a fost acest “numar maxim” de cabinete. Inainte de ’89 erau dispensarele…… si ministerul te distribuia unde era loc…. daca vroiai in oras … se scoteau din cand in cand locuri cu examen. Dupa 97 cand s-a privatizat fortat medicina de familie …. din lipsa de bani… acesti medici au trebuit peste noapte sa se autogospodareasca ….. din nimic (ceea ce au primit de la DSP-uri …erau dispensarele vechi lasate in paragina 10 ani). Un numar mai mare de medici de familie in oras nu inseamna automat competitie……dar se deschide o usa foarte periculoasa. Centrele medicale care nu au medici de familie abia asteapta sa angajeze un tinerel pe care sa-l prosteasca …. si poate incepe afacerea. Societatea de Medicina de Familie si Patronatul au acuzat (cu subiect si predicat si in scris) nenumaratele nereguli din cadrul acestor centre medicale (nu toate) care prin intermediul unui medic de familie pornesc suveica de facut bani (MF trimite la cardiolog, de aici este trimis la Diabet de aici este trimis la Neurolog etc…… si se fac o gramada de investigatii in acelasi centru…. pe care pacientul nu le necesita…..dar este speriat si manipulat)
  3. Prin faptul ca nu se accepta numarul minim de pacienti se doreste de fapt eliminarea valorii punctului, suma minim decontata atat pentru un serviciu medical cat si per capita (asigurat). Prin eliminarea lui nu se poate face o prognoza … cam cate servicii medicale vor fi acordate si nu se poate cere un buget minim pentru acest lucru (guvernul crede ca e destept).
  4. Se va ajunge la faptul ca prin lege …te obliga sa iti platesti taxele dar statul nu si va putea acoperi obligatiile. De aici putem considera ca se va intoarce roata ….prin legislatia europeana. Adica daca am nevoie de un serviciu medical si casa de asigurari nu il poate oferi prin reteaua de furnizori de servicii medicale…. eu pot plati acel serviciu, iar apoi voi solicita decontarea lui de catre CNAS. Daca CNAS nu va dori sa deconteze in intregime…. se va apela in instanta… in baza legislatiei in vigoare atat nationala cat si europeana si in mod cert se vor castiga procesele pe baza rulanta.
  5. reprezentantii CNAS nu vor putea controla niciodata reactivii laboratoarelor pentru ca Laboratoarele vor efectua din aceiasi reactivi si servicii medicale la cerere. CNAS poate efectua un control doar in baza unui bilet de trimitere (pentru care s-au decontat serviciile) nu si celelalte (de exeplu daca s-au efectuat analize medicale unii neasigurat care a platit pentru ele), aici poate interveni protectia consumatorului, Renar etc.
  6. Cea mai interesanta parte , de care nu mentionati, este ….spitalizarea de zi. Un centru medical poate deconta ca si un spital…. multi bani. De exemplu pentru diferitele specialitati, pentru consultatiile din abmbulator… CNAS plateste 2 consultatii pe luna/pacient..(cam 50lei)…dar daca pentru acea boala se face internare de zi…. se pot deconta in acest regim 8 pe luna/pacient (mimin 1800 lei)….. pentru a-ti asigurat un flux normal de persoane internate, in regim de internare de zi, nu e mai simplu sa-ti angajezi niste medici de familie care sa-ti selecteze pacientii ?

  • Razvan says:

   Medicina e o profesie liberala. In afara de dreptul de libera practica si de indeplinirea unor conditii tehnice minimale pentru cabinet, nu ar trebui sa existe niciun alt filtru in practicarea ei. Nu va mai faceti griji ca nu pot medicii supravietui cu pacienti putini, ca unele localitati nu au medic. Nu e treaba noastra. De asta exista primar, ca sa motiveze medicii sa vina la el in comuna. De asta exista medici-antreprenori si medici-angajati. Nu e obligatoriu sa fii “patron”, daca nu te pricepi sa supravietuiesti. Te angajeaza altcineva. Asta nu se cheama “a prosti pe cineva”. Iar la spitalizarea de zi, uitati un lucru: sunt centre medicale care chiar isi fac treaba. Hai sa nu pornim de la premiza ca toti cei care isi deschid o afacere in sanatate se gandesc in primul rand cum sa fure si din acest motiv sa le punem bete in roate tuturor. O echipa de medici buni, fara un manager capabil, nu va face performanta economica niciodata. Si nu ma refer la performanta de a asigura traiul pt o familie din venituri. Ci la a putea intretine o clinica cu cateva zeci de angajati, cu mii de pacienti pe luna, de a fi cu taxele si impozitele la zi. Adica, de a face banul sa circule. Inclusiv banul incasat de la CNAS. La punctul 1, va inselati putin. Banii pt sanatate ajung acum direct in Fondul de Asigurari fara a mai trece prin Buget. Adica daca se strang 100 de lei, tot 100 de lei marg catre CNAS si mai apoi sunt distribuiti spre CJAS. Ministerul insa primeste fonduri din bugetul consolidat. De aici si observatiile mele. Multumesc pentru comentariul pertinent!

   • Valentin says:

    Corect, medicina este o profesie liberala…. din pacate doar teoretic. Practic exista tot felul de constrangeri, iar plata pt serviciul prestat este derizorie (o stiti si Dvs.). Legat de lanturile medicale, exista riscul ca aceastea sa “sifoneze” banii sanatatii prin mecanismul de “suveica”. In alte tari nu se permite ca policlinicle sa aibe in subordine cabinete MF.

 2. ion ion romanul care nu face politica says:

  Cea mai mare tampenie debitata larg este ca medicii tineri nu vor sa mearga la tara.Ca sa ai pacienti pe lista trebuie sa fie asigurati. La tara au ramas asigurati copii si cativa pensionari.Asistatii sociali cand au cand n-au asigurare.Si se trezeste medicul tanarca nu poate sa isi faca lista pentru contract.Ca sa nu mai spunem ca un cabinet la tara are nevoie de spatiu.Primariile daca il mai au vor sa il inchirieze la preturi de cabana turistica.Cabinetul are nevoie de caldura( stie careva cat costa lemnele?!), medicamente,consumabile(calculator,hartie, toner, curent electric).Toti primarii de la tara vor medic in fiecare sat.Din gura.Ca atunci cand vine vorba sa ofere ceva sa-l atraga descopera ca numai sunt bani.Si asa se perpetueaza un mit.Pentru ca romanul vrea multe dar nu si sa plateasca pentru ele.

 3. bivolarutatiana says:

  Deci mai nou , guvernantii nostri s-au razgandit si pe site-ul CNAS, se stipuleza iarasi nr. fatidic de 800 de pacienti ptr a face contract cu casa.
  Sper ca domnii dr. care nu mai pot sa doarma noaptea din cauza colegilor care vor sa intre in sistem, au scapat de frici.
  Ptr ca asta e FRICA lor cea mai mare, ca nu mai pot sa-si vanda cabinetele la sumele fantastice de 60.000 de euro, cum s-a vandut in Targoviste si s-au dus cu BAU-BAU la CNAS , santajand si amenintand ca blocheaza sistemul dc. nu lasa limita de intrare in sistem de 800.
  Asadar, dansii , medicii de familie din sistem au castigat, mai ales ca e an electoral si guvernantii n-au chef de miscari de strada. Ei sunt o fortza. Daca aveau personalitate si caracter , nu mai faceau atatea compromisuri. Sa nu credeti ca-i intereseaza f. tare soarta pacientilor, sau nu pot sa doarma noaptea ca ei iau banii si asistentele fac aproape totul.
  Va doresc , drum drept dragilor medici, nu pot sa va numesc “colegi”, ptr ca voi sunteti o categorie aparte!

 4. Alexandra says:

  Astept parerea dumneavoastra despre prevederile COCA referitoare la specialistii care sunt in contract pe programele nationale de sanatate (PNS). Cum sa mergi si intr-o localitate mai mica sa lucrezi din moment ce esti obligat sa ” ramai fidel” unui singur contract cu o singura casa intr-o singura institutie ? Am vrut sa merg intr-un orasel ( fara medici in specialitatea mea) sa lucrez vinerea si sambata, dar nu pot elibera retele gratuite la care oamenii au dreptul prin PNS nici sa emit scrisori medicale catre medicii de familie ai celor dispusi sa plateasca o consultatie sau carora le-as acorda-o voluntar, pentru ca acea scrisoare nu-i valabila daca eu fiind in contract pe PNS nu ai contract cu acea casa de asigurari. Altfel spus, parafa mea are mai multe sanse sa fie recunoscuta la Paris decat la Ploiesti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *