Serviciile care nu mai vin….

Sanatatea in 2016 – Guvernul si-a dat seama ca nu ii ajung banii
October 26, 2015
Un laborator la 4 medici de familie. 25% din romani au trecut prin spitale in 2014!
November 25, 2015

nedumerire

Nu pot sa ascund faptul ca mi se pare absolut normal ca niste personaje precum Oprea, Ponta si Piedone sa dispara din viata publica a unei tari normale. Insa trebuie sa subliniez cateva efecte pe care multi le ignora, referitoare la impactul instabilitatii politice asupra sanatatii voastre fizice.
1. Contractul dintre furnizorii de servicii medicale gratuite si Casa de Asigurari se aproba prin hotarare de guvern. Canci guvern, canci contract, canci servicii.
2. Aveam in acest moment, un proiect de contract cadru, care anunta niste schimbari in sistem. Unele proaste si irealizabile practic, altele bune. Dar pentru prima oara de la infiintarea Casei, puteam semna contractul pe anul viitor, inainte de a incepe sa prestam efectiv. Adica ceva normal. Cum conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate e numita politic de Guvern, canci Guvern, canci conducere, canci contract, canci servicii.
3. Contractul dintre Casa si furnizori nu este de ajuns. Trebuie elaborate norme de aplicare, care norme sunt realizate in functie de politica cheltuirii fondurilor, asumata de guvernare…. Ele nu se scriu singure. Sunt cativa angajati ai Casei, care lucreaza la ele, sub conducerea sefilor numiti politic. …… si iar, concluzia: …… canci norme, canci servicii.

Practic, orice intarziere in semnarea acestui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate inseamna ca medicii si laboratoarele vor oferi servicii gratuite pentru populatie in baza unor estimari, care de fiecare data se dovedesc a fi sub nevoile pacientilor. Si de aici se ajunge la cozile pentru analize, pentru medicamente, sau pentru orice alt tip de servicii. Pentru cei care presteaza aceste servicii (majoritatea este compusa din clinici, cabinete, laboratoare si farmacii private), lipsa contractului inseamna lipsa unei garantii ca vor sti pentru ce bani muncesc. Deci, fara a sti cati bani o s aprimesti, nu poti sa preconizezi nici cat sa o investesti.

Bun. Ce e de facut? Un prim pas ar fi scoaterea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este unul dintre cei mai mari odronatori de credite din Romania, cu buget de peste 5 miliarde de euro anual, de sub controlul politic al Guvernului (adica al unor oameni numiti in baza apartenentei politice, nu a competentei profesionale). Ar fi un bun punct de plecare pentru cei care vor veni la guvernare. Presedintele CNAS trebuie sa fie un manager care sa aiba capacitatea de a gestiona o companie cu mii de angajati, cu zeci de mii de furnizori, cu milioane de clienti si cu un buget de 5 miliarde de euro. Nu stiu cate functii asemanatoare exista in Romania. Nu stiu cati oameni politici au “in pixul lor” atatia bani. La o evaluare facuta de un head-hunter profesionist, cred ca 90% din actualii sefi ai acestei companii numite CNAS ar ajunge in sertarul cu “respinisi pe vecie”. Contractul acestui manager trebuie sa se intinda pe o perioada de ani intregi, nu de cateva luni. Toti managerii de Case judetene din subordine trebuie alesi dupa aceleasi principii. Spunea cineva: “cum sa am incredere intr-un primar care si-a luat Bacalaureatul dupa varsta de 30 de ani?”. Corect. Spun si eu: “Cum sa am incredere intr-un manager care gestioneaza fonduri de milioane sau miliarde de euroa anual, dar are venituri declarate de pana in 20.000 de euro pe an?”. Asta e punctul in care suntem luati drept prosti. Asta e punctul in care comunismul continua: “dupa posibilitati si dupa nevoi” reprezinta axioma esecului din sanatatea romaneasca. Daca sunt nevoi mari si posibilitati mici, toata lumea incremeneste si asteapta fie sa scada nevoile, fie sa creasca magic posibilitatile. Daca managerii marilor companii ar proceda la fel, ar ramane fara slujba in cateva saptamani de la fatidica decizie de a lasa lucrurile sa mearga de la sine.

 

P.S. Daca veti crede ca un simplu abonament la un operator privat de servicii medicale va scapa de griji, de haosul din sistemul de stat, va inselati. Absolut orice se intampla in spitalele publice si in cele private aflate in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, inclusiv situatia medicilor de familie, se propaga precum un tsunami in tot sistemul sanitar. Prin lipsa de personal, prin aglomerarea unora, prin falimentul altora, prin disparitia unor resurse, prin afectarea la nivel individual a celor care practica medicina si la stat, si la privat, pentru ca vor sa castige un ban cinstit, prin stabilirea nivelului de venituri, prin perceptia pacientilor asupra medicilor in general si prin felul in care le este afectata complianta la tratament. Dar, despre acest punct, in alta postare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *