Un laborator la 4 medici de familie. 25% din romani au trecut prin spitale in 2014!

Serviciile care nu mai vin….
November 5, 2015
Increderea in naluci
December 17, 2015

coruptie

UPDATE: ACEEASI ANCHETA A INSTITUTULUI NATIONAL DE STATISTICA, CITATA IN ARTICOL, ARATA CA PENTRU CELE 3400 DE LABORATOARE DE ANALIZE MEDICALE EXISTA DOAR 1800 DE MEDICI DE LABORATOR IN ROMANIA! Nici macar medici de laborator nu sunt in stare sa angajeze… decat pe hartie, probabil. Dar concureaza cot la cot cu laboratoarele oneste, in care exista si medici de laborator si anatomo-patologi, si biologi, si chimisti, si asistenti de laborator, si aparatura, si reactivi de calitate…. Sa nu spuna cineva ca fix toti medicii de laborator din tara asta lucreaza in doua locuri cate 7 ore pe zi…. Iata cum ies statisticile aberante, cum se cheltuie banii aberant (ca doar nu va imaginati ca un laborator de analize e facut pt acte caritabile) si cum concurenta in domeniul medical e ucisa din fasa, cu binecuvantarea statului (Renar, CNAS, DSP, ITM – atatea institutii care pot sa verifice un standard minimal: ce personal ai angajat ca sa respecti o norma de functionare). Domnu’ ministru tehnocrat, se aude? dati si voi din mana in mana pana…. in fundul laboratorului fara medici … si mai inchideti din laboratoarele de garsionera, care baga rezultate din pix si lucreaza pe chinezisme de 3 bani… Asta daca nu cumva domnii de la Institutul National de Statistica baga datele statistice din pix…. Oricum, tot pe banii nostri

 

O ancheta a Institutului National de Statistica, in ceea ce priveste activitatea unitatilor sanitare in 2014 ne demonstreaza matematic CAT DE ADANCA E GROAPA IN CARE SE AFLA SISTEMUL SANITAR si faptul ca aceia care il conduc nu au nici cea mai mica aptitudine manageriala. Si nu ma refer doar la ministri, secretari de stat sau manageri de spitale. Incompetenta merge pana la nivelul consilierilor care redacteaza norme de aplicare a legilor sau a ordinelor de ministru, pana la angajatii Casei de Asigurari ce scriu regulile jocului. Si nu o spun eu. O spune statistica, logica, bunul simt. SI INCA UN LUCRU FOARTE GRAV: INCOMPETENTA STATULUI INCEPE SA AFECTEZE SI SA INFILTREZE MEDIUL PRIVAT IN SANATATE.

In primul rand, sa vedem cat de importanta e Sanatatea, ca domeniu de activitate al statului roman. 4,3 milioane de indivizi au fost internati in spitale in 2014. Peste 25% din populatia tarii a trecut prin spital! Adica aproape jumatate din numarul celor care “platesc” asigurari de sanatate prin contributia la fondul special constituit in acest sens: aproximativ 9 milioane de pesrsoane dintr-un total de 19 milioane de locuitori. DAR, ATENTIE: “PLATA” E UN CUVANT CU MULTE SENSURI! Acest numar cuprinde si pensionarii, vreo 2 milioane! Apoi, mai sunt  1,6 milioane de persoane asigurati ca persoane aflate in intretinere, membri ai familiilor beneficiare de ajutor social sau șomeri. Pentru toti acestia, tot statul plateste asigurarile, orice explicatie economica s-ar gasi si oricum ar plimba banii dintr-un cont in altul!

Conform raportarilor INS, doar cinci milioane de romani sunt salariati si inca 400 de mii liber profesionisti, fermieri sau patroni de firme. Ca sa fie clar: acesti 5,4 milioane de oameni suporta nota de plata pentru cei 4,3 milioane care se interneaza.  Daca Institutul National de Statistica ar fi avut testiculele amplasate corect, ar fi mers mai departe cu studiul si ar fi spus si cati din cei 4,3 milioane de oameni care au fost internati sunt si platitori de asigurari. O estimare proprie, bazata strict pe experienta colegilor si prietenilor care lucreaza in spitalele de stat, inclusiv in cele de pediatrie, mi-ar indica cel putin ca 30%  din persoanele internate nu scot nici un leu din buzunar pentru sanatate. Varianta pesimista merge pana la 45%!

Buuun. Dar de ce se interneaza astia 4,3 milioane, pe banii altora? Pai, hai sa vedem: tot statisticile ne spun ca la finalul lui 2013, in registrele medicilor de familie erau inscrisi aproape 1,3 milioane de bolnavi cronici. Presupunand ca fiecare bolnav cronic din tara asta a avut nevoie de cel putin o zi de internare (desi asta ar arata imposibilitatea sistemului de a trata bolnavii cronici in ambulatoriu), raman trei milioane de romani care au ajuns in spitale din cauza unor boli acute! Adica la fiecare sase persoane intalnite pe strada, una s-a imbolnavit atat de grav, incat nici medicul de familie, nici specialistul din policlinica nu a putut sa ii gaseasca un leac.

Hai sa vedem cine sunt acesti medici de familie si ce resurse au la dispozitie. Sunt aproximativ 11.500 conform aceleiasi statistici. Problema este ca statul roman nu pricepe ca nimeni nu face munca voluntara si ca pacientii neasigurati nu pot fi “rezolvati” aici si nici trimisi la specialistii din retelele de ambulatorii. Asa ca neasiguratii se duc direct la camera de garda sau la UPU (Sa traiti, domnu dr Arafat! Poate va ganditi si cat costa acest UPU si de unde se iau banii pt el), de unde singura lor posibilitate pt un tratament este sa fie internati ca urgente medicale. Cine sunt ei? Cei care muncesc la negru, cei care nu au locuri de munca si nici somaj, cei care nu au pensii, ori copiii sau nepotii lor. SUNT 3.5 MILIOANE DE ROMANI ACTIVI, DAR CARE NU PLATESC ASIGURARI DE SANATATE! (CEI INACTIVI DECI CARE NICI NU AU CUM SA PLATEASCA, POT FI CALCULATI PRIN DIFERENTA… 5.5 MILIOANE …)

Dar sa revenim la pacientii asigurati (indiferent ca, asa cum am aratat, faptul ca esti asigurat nu inseamna si ca platesti asigurari – doar esti asigurat al statului roman… asta are principii originale despre asigurari). Exista in Romania 3400 de laboratoare de analize medicale, la care ii pot trimite cei 11.000 de medici de familie! Va socheaza ca la fiecare patru medici de familie exista un laborator? Nu acelasi lucru se intampla cu eminentele cenusii care aproba infiintarea acestor laboratoare cu aparate a caror denumire aduce cu mancarea chinezeasca, al caror control e facut de institutii care nu au bani sa plateasca deplasarile inspectorilor, a caror aprovizionare se face de pe internet si fara nicio dovada stricta a calitatii asumate. SA FACI O CLINICA PRIVATA SAU UN LABORATOR PRIVAT TREBUIE SA FIE UN PRIVILEGIU, NU UN DREPT! MEDICINA PRACTICATA CA AFACERE “ROMANEASCA” VA FI MEREU IN DEFICITUL PACIENTULUI SAU A CELUI CARE PLATESTE SERVICIILE. Si, din pacate pentru economisti, ingineri, juristi sau vanzatori de legume cu origini islamice, care au avut norocul sa faca suficienti bani sa isi deschida un laborator de analize, STATUL AR TREBUI SA REGLEMENTEZE MULT MAI STRICT AFACERILE IN DOMENIUL SANATATII! Numai ca aceasta reglementare ar insemna ca aceleasi reguli de calitate sa le impuna si in institutiile de stat. Vedeti, dumneavoastra, spre deosebire de alte domenii, in Sanatate, statul si privatul merg mana in mana. Cand unul sufera, are si celalalt de suferit.

Asa ca, citind cele de mai sus, credeti ca daca se baga bani mai multi doar in dotarea spitalelor publice, de exemplu, se va rezolva problema celor 4,3 milioane de bolnavi internati pentru care platesc 5 milioane de oameni muncitori? Sau a inflatiei de laboratoare private imposibil de controlat? Sau a lipsei de medici din spitale? Sau a medicilor de familie?

Hai sa va spun ceva. Se tot vehiculeaza un principiu: medicina de familie este poarta de intrare in sistemul sanitar, unde cu 20% din fonduri rezolvi 80% din probleme. Iata ca nu e asa. In primul rand, pentru ca autostrada celor care ocolesc acest sistem e mult mai functionala decat suratele ei de beton dintre orasele Romaniei. In al doilea rand, pentru ca modul de finantare al medicilor de familie ii incurareaza pe acestia sa trimita pacientii catre aceasta autostrada si ascunde sub pres URIASA PROBLEMA SI PRESIUNE FINANCIARA A CELOR CARE NU PLATESC ASIGURARI DE SANATATE, DAR AU DREPT DE VOT.   PROBLEMELE SOCIALE PE CARE ACEASTA CATEGORIE LE ARE, O PREDISPUNE SI LA RISCURI SPECIFICE DIN PUNCT DE VEDERE AL SANATATII. DAR NU E VINA MEA, CA PLATITOR DE TAXE SI IMPOZITE.  ACCEPT CA O PARTE DIN CEEA CE DAU EU STATULUI, CA O PARTE DIN MUNCA MEA SA MEARGA CATRE SCOPURI CARITABILE. DAR NU ACCEPT CA ACESTI BANI SA FIE CHELTUITI IN DETRIMENTUL MEU, CA ATUNCI CAND EU O SA AM NEVOIE DE AJUTOR, SA CONSTAT CA BANII MEI, IN LOC  SA FIE CHELTUITI PENTRU CEVA CE M-AR AJUTA (UN SPITAL, DOTARI, SALARII DE MEDICI SI ASISTENTE) AU FOST TOCATI PENTRU MILIOANE DE OAMENI CARORA NU LE PASA DE EXISTENTA MEA. SI NU VA FACETI ILUZII CA ACESTE “POMENI SANITARE” REZOLVA PROBLEMELE NEASIGURATILOR. DUPA CE IES DIN SPITAL, MAJORITATEA NU ISI URMEAZA TRATAMENTUL, PENTRU CA NU AU BANI SA IL CUMPERE, SAU PENTRU CA NU AU INTELIGENTA NECESARA SA INTELEAGA IMPORTANTA LUI SI AJUNG DIN NOU IN SPITAL, UNDE CHELTUIE DIN NOU DIN BANII NOSTRI.

 

P.S. Decat sa dai pomeni oamenilor saraci, mai bine ii educi, mai bine ii inveti o meserie. Daca se dovedesc ca sunt si lenesi, inadaptabili la nevoile societatii, asta e… evolutia isi urmeaza cursul. Sa ii pedepsesti pe cei care produc, ca sa ii ocrotesti pe aceia care te trag in jos nu mi se pare o atitudine demna de discutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *