Medicina, intre PFA si SRL

Increderea in naluci
December 17, 2015
De ce n-are Casa cap.O miza de 5 miliarde de euro.
April 7, 2016

TAXE

Schimbarile aduse de noul cod fiscal i-au pus pe ganduri atat pe medicii care lucreaza in mediul privat, cat si pe biologii din laboratoarele de analize medicale. Numai ca, desi aparent cresterea impozitelor este bau-baul  de care acestia vor sa se fereasca, diavolul sta in amanuntele acestor schimbari.

 UN PERICOL ASCUNS

Concret, pericolele reale vin din modul in care sunt formulate contractele lor cu cei care le angajeaza serviciile si din modul in care angajatorul foloseste, la randul sau, aceste servicii. Contractul reprezinta dovada principala pe care fiscul o are la indemana atunci cand va verifica un medic sau un biolog. Iar in functie de contract, va cere dovezi suplimentare, iar in functie de ceea ce rezulta la final poate decide reincadrarea veniturilor medicului sau biologului ca si venituri salariale.

Adica impozitarea lor suplimentara si retroactiv! Adica, daca fiscul va constata ca, fie nu aveati dreptul sa lucrati ca PFA, fie ati lucrat ca PFA, dar in fapt lucrati ca si un salariat, va pune sa platiti aproape inca o data impozitele pe care le datorati (diferenta dintre un impozit de maxim 32% si 80%) . Plus o amenda frumusica. Aici e adevaratul pericol. El exista si inainte, dar regulile jocului nu erau  atat de clar formulate.

Nu va bucurati inca de faptul ca va faceti un SRL si scapati de problema. Ca si SRL ati avea de plata intre aproximativ 7% si maxim 20% impozite pentru banii retrasi din firma (impozit pe profit + impozit pe dividente). De la caz la caz, se mai pot adauga sau scadea ceva din taxe, insa nu veti trece de 25%. Dar e ceva mai complicat de atat. Si nu ma refer doar la gestionarea unui SRL, cu toate costurile suplimentare pe care le presupune (contabil, taxe pentru banii platiti la salarii, nu puteti scoate bani luna de luna fara a fi nevoiti ca la un eventual control al fiscului sa ii aduceti de acasa si sa ii puneti la loc, in contul firmei, etc…). In primul rand, ma refer la faptul ca un SRL nu poate fi sau nu se poate substitui unui sef de laborator. Un PFI/PFA poate. Un SRL nu poate presta servicii medicale in relatie cu Casa de Asigurari de Sanatate ca si angajat al altui SRL, care detine de fapt contractul. Un PFI/PFA  poate. Asigurarea de malpraxis pentru un SRL e complet diferita fata de cea pentru un medic/biolog persoana fizica. SRL-ul nu poate aduce dovezile cerute de legislatie pentru a efectua servicii decontate de Casa de Asigurari (membru in Colegiul Medicilor sau in Ordinul Biologilor). Pur si simplu, medicina practicata in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, la nivelul interactiunii cu pacientul, presupune doar existenta unor persoane fizice, chiar daca sunt PFI sau PFA, ori simpli angajati cu contract de munca.

RECAPITULARE

Sa incepem insa cu o recapitulare. Pana acum, modalitatea cea mai avantajoasa de colaborare, atat pentru medici/biologi, dar si pentru angajator, era PFA-ul (cu denumiri variate, de PFI, CMI, activitate independenta). Practic, medicii si biologii, obtineau de la ANAF un Cod Unic de Identificare, precum o firma, dar nu erau inregistrati si la Registrul Comertului, ceea ce ii plasa undeva intre persoane fizice si persoane juridice, cu un regim de taxare a veniturilor destul de avantajos (16% impozit pe profit, 5,5% sanatate + eventuala contributie la fondul de pensii, daca nu contribuiau deja). Cu un total de maxim 32% impozite, ei puteau dispune de banii castigati cum doreau, cand doreau. Fata de un total de aproximativ 80% cat ar totaliza totalul taxelor impuse angajatului si angajatorului la un salariu corespunzator contractului de munca, este o diferenta enorma!

“Evaziune!” striga unii!  “Dreptul nostru”, striga ceilalti. Privind drept in fata problema, natura liberala a meseriei de medic sau de biolog are destule particularitati fata de restul profesiunilor reglementate de Codul Muncii, care deriva in primul rand din raspunderea pe care o poarta acestia pentru munca prestata. In al doilea rand,conform reglementarilor corpurilor profesionale care stabilesc limitele acestor profesii, ei au voie sa lucreze in mai multe locuri, acumuland venituri fara sa fie nevoiti sa isi angajeze neaparat si alti colaboratori (precum o face patronul unui SRL, care angajeaza secretara, sofer, contabil, director, etc..).

CELE 7 CRITERII

Dar, hai sa revenim la problema actuala.  O activitate desfasurata de un medic sau de un biolog va fi considerata activitate independenta si se va preta la o impozitare redusa fata de costurile unui salariu normal, doar daca indeplineste minim 4 conditii din urmatoarele 7 conditii. Le trec in revista, cu observatii punctuale.
1.”Persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si  a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru”  – NU se incadreaza niciun medic sau biolog care lucreaza in contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, dar pentru o alta clinica/un alt spital sau laborator,   deoarece acolo se declara un program fix impus si un loc de munca (cabinet) aprobat si certificat, care nu le apartin in cele mai multe cazuri. O exceptie notabila o constituie medicii de familie care au in proprietate cabinetele, sau medicii specialisti care lucreaza pentru propriile CMI-uri..

 1. “Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti “. Se aplica pentru medici si biologi, cu mentiunea ca daca sunt in contract cu Casele de Asigurari, ei nu pot desfasura aceasta activitate pentru mai multi clienti, fiind interzis de lege in cazul medicilor. Cum contractul cu Casa de Asigurari ar fi pe PFA, inseamna automat ca activitatea PFA-ului nu indeplineste acest criteriu. Pentru a indeplini acest criteriu, contractele pe PFA pot fi facute doar pt activitati platite la serviciu (cash). Orice mentiune a contractului cu Casa de Asigurari, nu va fi avantajoasa.
 2. “Riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea”. Aici se incadreaza  si medicii,  si biologii, deoarece fac asigurari de malpraxis.
 3. “Activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara” – Nu se incadreaza nici medicii, nici biologii care lucreaza pentru alte firme, deoarece aparatura necesara prestarii serviciilor este declarata deja la Casa de Asigurari si  la Directia de Sanantate Publica, drept apartinand firmei care detine autorizatia/contractul de servicii.
 4. “Activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea      capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii” – Aici se incadreaza si medicii, si biologii.
 5. “Persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective” – se incadreaza si medicii, si biologii.
 6. “Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii” – Se incadreaza si medicii, si biologii.

 

In concluzie:

Medicii si biologii care doresc sa lucreaze in regim de PFA/PFI se impart in doua clase. Amandoua, insa, trebuie sa indeplineasca o conditie esentiala: sa posede contracte cu mai multe firme (clinici, spitale, laboratoare), ca sa nu se poata interpreta ca fiind o activitate de tip dependent (angajat-salariat). Legea nu impune un numar minim de clienti pentru care un medic taie facturi. Insa daca e vorba de un singur client, care in decursul anului a platit lunar o suma de bani relativ constanta, nu prea poti contesta presupunerea ca acel medic este, de fapt, salariat.

A- cei care lucreaza in contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, dar pentru o alta persoana juridica (clinica, spital privat).

Acestia sunt la limita situatiei in care Fiscul le poate recalcula impozitul, ca si cum ar fi vorba de un salariu, nu de un venit realizat de o persoana independenta. Prevederile 1,2 si 4 nu li se pot aplica, din motivele expuse deja. Asadar, trebuie sa se incadreze neaparat in celelalte patru criterii ramase. Punctul 3, insa,  este foarte interpretabil, deoarece contractul pe care il are clinica respectiva cu Casa de Asigurari prevede penalizari si consencinte concrete (pana la intreruperea contractului) care pot surveni ca urmare a faptului ca anumite servicii nu se realizeaza conform normelor, chiar daca aceste servicii au fost efectuate de personalul declarat in contract, deci inclusiv de PFA/PFI-ul respectiv. Ar trebui pus un paragraf in contract, conform caruia orice risc inerent activitatii PFA-ului va fi suportat de catre acesta, chiar daca el se manifesta sub forma unei sanctiuni impuse clinicii de un tert.

Asadar, avem trei criterii la care nu se incadreaza, trei criterii la care se incadreaza si unul care este interpretabil. Iar optiunea de a se transforma in SRL, dupa cum am explicat in preambulul articolului, nu li se aplica.  Modalitatea cea mai sigura, pentru medici si biologi, dar cea mai scumpa pentru clinicile care le angajeaza serviciile, este transformarea contractelor de pe PFA /PFI in contracte de munca. Modalitatea cea mai eficienta pentru firmele angajatoare, dar cu oarece riscuri pentru medici/biologi, o reprezinta refacerea contractelor pe PFA/PFI astfel incat sa fie indeplinit si criteriul 3 din grila de mai sus.

 

B –  medicii/biologii care lucreaza pentru o alta firma (clinica) doar pentru servicii platite integral de pacienti si nu sunt sub incidenta contractelor cu Casele de Asigurari de Sanatate.

Acestora li se aplica criteriile 1,2, 3, 5,6,7, deci pot functiona ca si  PFA/PFI. Totusi, ca masura de siguranta, pentru criteriile 1, 2 si 3 ar fi bine sa existe clauze contractuale. O interpretare abuziva din partea ANAF  ar putea face ca si aceasta categorie sa se situeze la limita legalitatii, cu criteriile 5,6 si 7 indeplinite perfect, iar cu restul situate undeva in zona “discutabilului”. Insa, pentru aceasta categorie, cel mai eficient mod de lucru ramane SRL-ul.

14 Comments

 1. Teodora says:

  Buna, am citit articolul si mi s-a parut foarte interesant. As avea o nelamurire in tot acest context nou. Vreau sa imi deschid un SRL-D ca asociat unic. Cele doua persoane angajate cu norma intreaga as fi eu si asistenta mea. Intentionez ulterior, sa solicit contract cu CAS pe specialitatea pe care o am. Este fezabil acest lucru? Practic eu voi si angajat, dar totodata si posesorul SRL-ului. Ar fi mai sigur pentru obtinerea contractului cu CAS sa imi fac si PFA si sa renunt la contractul de munca?. Care ar fi varianta cea mai buna? Multumesc

  • Razvan says:

   Este ok. Puteti avea un SRL si sa intrati in contract cu CAS, insa trebuie sa fiti neaparat si angajata cu contract de munca pe acel SRL. La fel, si asistenta. Asta inseamna ceva taxe in plus, sensibil mai mari decat daca ati functiona ca si CMI sau PFA. Pe de alta parte, va puteti face si SRL, si PFA, iar PFA-ul sa faca contract cu SRL-ul, urmand a fi platit in baza acelui contract. Taxele sunt mai mici decat in cazul angajarii cu contract de munca, insa trebuie sa mai prestati activitati si pt alti furnizori de servicii. Altfel, riscati sa vi se reincadreze veniturile ca si un salariu mascat. Cu asistenta e aceeasi poveste. Si ea poate lucra ori cu contract, ori cu PFA.

 2. Anda LUMINITA says:

  Buna ziua,
  spuneti mi va rog unde ( in ce lege ) pot citi alb pe negru despre faptul ca un SRL nu poate sa faca contract cu CAS printr-un alt SRL
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Razvan says:

   Raspunsul nu poate fi gasit “negru pe alb” (viceversa mai greu), deoarece in legislatia specifica este descris faptul ca actul medical se efectueaza de o persoana cu studii de specialitate (legea 95). Un SRL este o persoana juridica, care poate angaja alte persoane fizice sau persoane fizice autorizate pentru a desfasura activitati. UN SRL nu poate fi membru in Colegiul Medicilor si nu poate avea Autorizatie de Libera Practica sau Cod de Parafa, cum cer normele contractului cu CAS…. practic, SRL-ul fara angajati nu indeplineste normele de contractare si, automat, nu va incheia contract cu CAS

 3. alin says:

  Din cate am citit si m-am informat la colegiul medicilor, nu prea se poate sa desfasori pe SRL prestarea de servicii la terti. Cu alte cuvinte sa faci aceeasi activitate ca PFI (PFA) dar pe SRL. Doar CMI-urile pot face acest lucru. Care este punctul dvs de vedere in acesta speta si cum se justifica spitalul care are contract cu SRL-ul in contractul cu Casa de Sanatate?

 4. Adriana says:

  Buna ziua!
  Am o intrebare – ca proaspat medic specialist recent intrat in CMR si doritor de a ma angaja in privat in contract cu Casa de Asigurari, forma legala de angajare este doar prin PFA? Imi cer scuze daca cumva ati raspuns deja la aceasta intrebare…

 5. Dumitru Andreia says:

  Buna ziua,
  am inteles deci ca un SRL nu poate incheia un contract de colaborare cu casa de sanatate. Dar nu am inteles daca este valabil pentru toate tipurile de activitati.
  Ma intereseaza mai exact pentru un SRL cu CAEN 8690- “Alte activitati referitoare la sanatatea umana ” si 9604 – “Alte activitati de intretinere corporala.”.

 6. Mia says:

  Buna ziua,
  Am si eu o rugaminte. Sunt biolog cu contract de colaborare intr-un spital de stat. Acum cica trebuie sa imi fac PFA ca nu mai au baza legala sa ma plateasca. IMi puteti spune care e ordinul sau legea care precizeaza ca de la 1 ianuarie 2016 trebuie sa imi deschid PFA, ei tot o dau cu codul fiscal, care articol din codul fiscal?
  MUltumesc

 7. Maria says:

  Buna ziua, doresc sa colaborez cu un cabinet medical in regim part-time ,prestare servicii medicale si nu stiu care ar fi variantele legale. Nu m-am lamurit din articol unde m-as incadra.

 8. Alexandra says:

  Foarte utile informatiile pe care le oferiti!
  Eu sunt medic pensionar (varsta < 65 ani) si doresc sa-mi continui activitatea pe cont propriu. Va rog sa-mi raspundeti ce forma de organizare ar trebui sa aleg : CMI/SRL/ PFA ? Va multumesc!

 9. Mary says:

  Buna seara.Eu sunt rezidenta la o specialitate medicala dentara si am o nelamurire.Sunt angajata Spitalului Universitar cu 7 ore pe zi cat are in mod normal un medic.Patroana cabinetului dentar unde vreau sa ma angajez, imi cere sa-mi fac eu PFA iar eu as vrea doar contract.Ce ma sfatuiti sa fac?As avea nevoie de un raspuns urgent.Multumesc anticipat.

 10. Mirela says:

  Foarte interesant articolul dvs!
  Va rog sa-mi spuneti daca o clinica privata poate beneficia de un contract pentru asigurarea asistentei medicale in specialitatea medicina primara, in conditiile in care medicul de familie angajat este pensionar! Apreciez ca da, pentru ca acesta foloseste proprietatea intelectuala a clinicii, dar nu stiu unde este reglementat intr-o norma. Multumesc!

 11. Mirela says:

  *…ma refer la un contract cu Casa de Asigurari. Multumesc!

 12. Robert says:

  Pentru a avea un contract cu casa de asigurari este necesar un program de 35 ore/saptamana (echivalentrul normei intregi pentru un medic). Chiar tinand cont de cele 7 puncte, este greu de vazut cum o clinica poate face contractarea cu casa de asigurari in baza unui contract cu un PFI pe ceea ce este, practic, norma intreaga. Care este parerea dumneavoastra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *