Cruciada copiilor din Sanatate

Papucul, Daciane!
May 4, 2016
Splendida izolare a Sanatatii de oameni
August 23, 2016

childrens-crusade-group

In anul 1212, un fenomen absurd pentru zilele noastre, dar nu fara explicatii pentru timpurile respective, matura Europa medievala. Zeci de mii de copii marsaluiau organizat pentru a salva Ierusalimul din mainile musulmanilor, nu cu arme, ci cu puterea inocentei si a puritatii sufletului lor. Da, zeci de mii de copii cu varste de pana in 14 ani! O parte au plecat din Franta si au fost condusi de un ciobanas, iar altii din Germania, sub “comanda” unui pusti de 8 ani, Nicolas. Pentru o imagine elocventa a situatiei, este de mentionat faptul ca adultii din acea vreme, erau impartiti in doua mari categorii pe marginea acestui subiect. Unii i-au incurajat pe naparstoci, crezand in puterea divina a copiilor neatinsi de pacat. Ba chiar i-au insotit si i-au ajutat in demersul lor de a isi abandona plaiurile natale si de a incerca sa ajunga in Palestina. Altii, au incercat sa ii convinga sa se intoarca la casele lor, dar nu neaparat dintr-un sentiment parintesc, ci pentru ca si-au dat seama ca zeci de mii de pusti flamanzi, fara haine, fara o meserie, pe strazile marilor orase inseamna vagabondaj, infractionalitate, scandal. Sau, un fenomen fara nicio logica, fara niciun scop, fara nicio sansa de reusita si care creeaza doar probleme.  Genovezii, de exemplu, se temeau mai mult de cresterea preturilor, generata de fluxul zdrentarosilor pe la portile orasului si i-au alungat.

Au existat si profitori de pe urma acestui fenomen. Negustori din Marsilia au luat cateva mii de copii pe bordul a sapte corabii, promitandu-le ca ii vor duce catre Tara Sfanta. Unii au pierit intr-o furtuna care a risipit corabiile, iar restul au fost vanduti ca sclavi tocmai sarazinilor pe care doreau sa ii alunge. Un sfarsit trist, dar perfect previzibil pentru una din cele mai ciudate miscari sociale din istorie. Miscare ce mi-a revenit in minte, cand am auzit primele declaratii ale ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu. Mai exact, cand am auzit prioritatile scurtului sau mandat.  Un mandat inceput prost. Un termen mai bland ar fi ca a inceput naiv. Realitatea, insa, este ca debutul sau e ca o forma fara fond. Dar,asa se intampla cand naivitatea si idealismul aleg sa se ia la tranta cu armatele de sarazini. Hai sa facem o cronica a evenimentelor.

Spune domnul ministru ca are pe lista de prioritati imediate construirea de spitale, problema dezinfectantilor din aceste spitale si asigurarea medicamentelor. Perfect! Nobile idealuri! Sa revenim insa pe planeta Pamant, in tara numita Romania. Stie domnul ministru ce face Casa Nationala de Asigurari de Sanatate? Stie dansul ce fac Casele Judetene de Asigurari? A auzit cumva de faptul ca medicii pleaca din Romania  cu zecile de mii, si nu se duc intr-o cruciada? Stie cumva domnul ministru ce face ministerul pe care il conduce?

Hai sa recapitulam. Poate invata. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are un buget anual de peste 5 miliarde de euro si nu are sef de aproape jumatate de an. Mai mult de jumatate din Casele Judetene nu au presedinti locali, ei picand cu brio un examen din aceasta iarna. Zeci de mii de furnizori de servicii medicale gratuite asteapta de peste sase luni incheierea unui contract cu statul roman pentru a oferi oamenilor care au platit asigurari de sanatate, ceea ce este normal sa le ofere: consultatii, analize, proceduri. MEDICINA NU INSEAMNA DOAR MEDICAMENTE, DOMNULE MINISTRU! MEDICINA NU INSEAMNA DOAR SPITALE! NICI MACAR DOAR DEZINFECTANTI! SI NICI MACAR NU MAI INSEAMNA DOAR INSTITUTII DE STAT!  In primul rand inseamna consultatii, diagnostice, analize, inseamna apoi medici platiti, asistente, inseamna sa ai sisteme informatice de raportare functionale! Inseamna ca medicii de familie sa poata trai, sa isi poata face meseria fara sa fie haituiti ca ultimii infractori de organele fiscale, inseamna ca “nebunii” care sustin clinicile si laboratorele private sa isi poata face un plan de afaceri pe baza unor contracte ferme cu statul, nu sa orbecaie la mila birocratilor care le imping sub nas acte aditionale la niste valori scoase din burta. Stiti ce inseamna pentru un furnizor privat de servicii medicale, lucrul fara contract, pe baza actelor aditionale? Pierdere pentru cei mai fericiti, faliment pentru altii. Stiu ca da bine sa anunti ca vei face spitale, dar stiti ce rol au ambulatoriile de specialitate, domnule ministru? Stiti ce inseamna, financiar vorbind, diferenta dintre un pacient tratat in ambulatoriu si unul internat in spital? Stiti unde vin, cand au o problema, oamenii care platesc la zi asigurarile de sanatate? La ultima intrebare, o sa va dau raspunsul: vin la medicul de familie, unde nu gasesc loc pe lista de programari, pentru ca exista o plafonare a numarului de medici impusa de stat, sau vin la specialistii din ambulator care sunt plati de stat pentru o consultatie cu mai putin decat castiga o firma privata dintr-o panseluta vanduta unei primarii.  Sau, vazand ca statul unde ei platesc asigurari, nu le ofera nimic, merg si platesc din buzuna pentru a fi sanatosi. Va imaginati, domnule ministru, ce ar insemna ca de maine, toti furnizorii privati de servicii medicale, sa se opreasca? Si nu ma refer la marile lanturi. Nici macar la spitalele private care nu apartin de acestea. Ma refer la miile de policlinici private de cartier, la zecile de mii de medici de familie, la miile de laboratoare private.  La restul intrebarilor va las pe dumneavoastra sa cautati raspunsurile. Sunteti baiat destept, cred ca le veti dibui.

Aveti un mandat scurt, domnule ministru. Felicitari pentru curajul de a accepta rolul. Dar, grija mare ca ati inceput cu stangul, iar in cuvintele in care va declarati speranta de a fi ultimul ministru care se confrunta cu problema medicamentelor, sau prioritatile acestui mandat – spitale noi, dezinfectanti si starpirea infectiilor intraspitalicesti, eu vad o cruciada a copiilor. Vad ignorarea unei realitati evidente, de dragul unui ideal mediatic. Nu zice nimeni ca nu sunt importante si aceste lucruri. Dar, in ziua de azi, medicina se face pe baza de dovezi, nu pe baza a ceea ce i se pare important cuiva. Sau, mai important decat alte lucruri. Iar, dovezile spun ca azi nu exista finantare pentru Sanatatea din Romania, din cauza degringoladei de la Casa de Asigurari. Nu sunt contracte pe 2016, nu sunt bani pentru servicii, nu sunt salarii pentru medici, iar furnizorii privati nu sunt tratati ca si parteneri, ci ca niste sclavi ai sistemului. Nu functioneaza sistemul de raportare cu cardul de sanatate.

Sper sa va revizuiti obiectivele, domnule ministru! Sper sa nu conduceti o cruciada a copiilor, ci sa deveniti un manager. Sper sa nu incepeti sa va comportati ca un patron, ci ca un lider.  Intrebat de un reporter, prin aprilie, daca isi asuma rolul de Don Quijote, primul ministru a raspuns ca poate si-l asuma pe cel de kamikaze. Nu stiu ce veti face dumneavoastra, insa tare ma tem ca foarte multi se bucura de venirea dumneavoastra in fruntea sistemului, pentru ca vad un ciobanas dintr-un satuc obscur, care a pornit o cruciada fara arme, avand de partea sa doar simpatia multimii. Si, daca lucrurile merg tot asa, istoria ne invata ca acesti ciobansi sfarsesc ori in vreun naufragiu, ori in sclavie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *