Papucul, Daciane!

De ce n-are Casa cap.O miza de 5 miliarde de euro.
April 7, 2016
Cruciada copiilor din Sanatate
May 26, 2016

ciolos

Comparata cu consecintele unei falsificari a retetelor pentru dezinfectatii folositi in spitale, dramoleta de la Opera Romana, soldata cu demiterea ministrului Culturii pare, cel mult, o gluma proasta. Iar manipularea grosolana realizata de catre ministrul Sanatatii, atinge cote satanice.  Sa le spui unor oameni sa stea linistiti, doar pentru ca nu cunosc dedesubturile sistemului, subtilele diferente intre un test de sanitatie efectuat pe o suprafata de lucru si un test de concentratie efectuat pe dezinfectantul respectiv, este de-a dreptul macabru.

Nu posibila evaziune fiscala prin off-shore-uri, nu inlocuirea unor produse cumparate din bani publici cu altele, de zece ori mai slabe, nu pericolul la care sunt supusi medicii, nici infectiile care pandesc bolnavii din spitale precum gargouille-ii de pe Notre-Dame, nimic din toate acestea nu este un pericol. Periculosi sunt cei care creaza panica si care fac dezvaluiri.  Cam asa a sunat discursul ministrului Sanatatii. Iar tehnocratul Dacian Ciolos l-a girat. Dupa cum il gireaza si televiziunile sau ziarele care ofera un dulceag amesteg din franturi de adevar si bucati de minciuna, asezonate cu un topping delicios de piocianic.

Daciane, da jos papucul ala care te-a plimbat pe la scoli prin strainatate, ridica-te din scaunul de premier si altoieste-l pe Achimas.  Am inteles ca te preocupa verticalitatea, integritatea, ca vrei un aer nou in Guvern. Tine bine papucul si ia-l la ochi pe cel care ne ia de prosti. Nici macar de tolerarea unui plagiat nu mai e vorba aici. Am inteles ca unii papuci trebuie pupati ca sa ramai la guvernare. Invata si tu ca pe altii trebuie sa ii azvarli in capul celor care inteleg ca este normal sa minta cu nonsalanta. Ce se poate intampla? Sa ramai in picioarele goale dupa doua incercari. Dar, incearca, Daciane! Incearca sa mergi descult, asa ca pe meleagurile alea unde ai prins demult dragoste pentru agricultura si natura. Nu o fi civilizat, dar e sanatos, Daciane. Poti sa mergi cu capul sus, chiar daca esti descult.

Imi amintesc cum, in urma cu ceva ani, Daciane, un Traian a spus ca se arunca de pe bloc daca PD-L va incheia o alianta cu PSD. Si nu s-a aruncat Traian Ungureanu nici macar la picioarele cititorilor sai de atunci, dupa cum il indemna un mai talentat coleg de-al meu din vremea aceea.  Arunca papucul, precum a facut-o un jurnalist in capul presedintelui american cu sapte ani in urma! Manie si frustare, uimire si sila, greata Daciane! Asta simt foarte multi din cei care inteleg ce se intampla in afacerea dezinfectantilor, care pricep uriasa miza financiara pe care se joaca aceasta sceneta, care inteleg la ce sunt folosite majoritatea firmelor din paradisuri fiscale, care isi dau seama de ce nimeni, niciodata nu a verificat produsul in sine, de ce au fost ignorate semnale precedente, plangeri la DNA si informatii venite din interiorul sistemului.

Mai ai papucul in mana, Daciane? Inainte sa il arunci, da-ti si tu una peste frunte. O sa-ti prinda bine. Consider-o o dojana mult prea blanda din partea celor care nu pot fi numarati, a celor pe care niciun test rapid nu ii poate scoate la iveala, a celor care nu vor sti niciodata de unde li s-a tras. Da, Daciane. Ei nu mai umbla in papuci. Ei nu mai pot sa se descalte si sa ii altoiasca pe cei care ne cred prosti. Multi au murit. Altii au stat cu lunile in spitale si si-au facut ficatul tandari de la antibiotice, Daciane. Pentru ei, macar, arunca papucul!

P.S. In 2009, presedintele SUA, George W Bush, a fost protagonistul fazei de mai jos, la o conferinta de presa. Un jurnalist si-a scos papucul si, in semn de protest, l-a aruncat spre presedinte. Sper ca domnul prim ministru sa inteleaga, daca va citi vreodata acest text, metafora. Din precautie insa, dar si din modul evident in care trece cu vederea informatiile din scandalul dezinfectantilor, tin sa precizez ca este o metafora, da?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *