Splendida izolare a Sanatatii de oameni

Cruciada copiilor din Sanatate
May 26, 2016
Respect pentru medici. Oare?
September 1, 2016

izolare

 

Acest text nu este despre cum sa rezolvi crize punctuale. Nu este despre cum sa vorbesti frumos si cum sa spui adevarul. Acest text nu este despre povesti. Acest text nu este pentru oamenii frumosi, cu ochii mari si suflete imense. Acest text este despre fapte. Este despre adevaruri care nu se spun. Este despre un alt fel de oameni frumosi, cu ochi mari si suflete imense: cei care nu se lauda pe Facebook cu fiecare reusita, cu fiecare suferinta indepartata, cu fiecare viata salvata ori imbunatatita semnificativ. Acest text se refera la cei pe care Ministerul Sanatatii si Guvernul Ciolos ii indeparteaza de oamenii pe care ar trebui sa ii trateze. La medici. La garzile lor, la noptile lipsite de acasa, la zilele cu zeci de pacienti pe mana, cu familiile care ii asteapta, dincolo de ineptiile la care ii obliga o mana de birocrati ce nu mai stiu cum sa ascunda faptul ca statul roman nu mai are bani sa plateasca Sanatatea. Acest text se refera la respectul pe care il merita si pe care nu il cersesc.

Ministrul Sanatatii a reusit performanta, ca in scurtul sau mandat sa realizeze urmatoarele fapte:

  1. Fondurile destinate serviciilor gratuite de sanatate, alocate institutiilor care presteaza aceste servicii (consultatii, ecografii, analize, radiografii, etc) sunt la un minim istoric. CUM? Dupa ce guvernul Ciolos ne asigura ca vor creste incasarile? Din estimarile mele, bazate pe cateva cazuri concrete si relevante, acestea sunt cu cel putin 40% mai mici ca anul trecut. Iar semnarea contractului cu casele de asigurari (exact, alea care nu au presedinte) s-a petrecut la 1 august, cand trebuia sa se faca pana la 1 ianuarie 2016!!! OK, ok. Ianuarie, februarie, martie…. hai, mai, iunie…. Dar vreme de sapte luni sa intarzii? Haii sa va explic. Orice furnizor de servicii in contract cu Casa de Asigurari vrea sa obtina fonduri cat mai mari. Asa ca isi optimizeaza echipamentele, schema de personal, etc. Un nou contract, inseamna o crestere a sumei pe care statul trebuie sa o plateasca. Si cand nu mai are cum sa o plateasca, ce face? Intarzie semnarea contractelor, trage de timp. Exista un mit in societatea romaneasca, in care orice afacere unde privatul vinde si statul cumpara este echivalata apriori cu un smen. In cazul Sanatatii, se prolifereaza ideea ca la privat, pacientul este tras pe sfoara si, doar daca plateste greu va primi tratamentul pe care il asigura unitatile de stat. Uneori spus raspicat, alteori ascuns in cifre si declaratii obscure acest mit este omniprezent in media romaneasca. De exemplu, o statistica recenta, publicata de Ziarul Financiar, in care se spune ca desi o treime din spitalele existente in tara sunt private, ele au un numar infim de pacienti fata de cele publice, nu tot o treime.

Realitatea este ca, spre deosebire de entitatile publice, unde angajatii din conducere fac ce vor si cum stiu ei ca e bine (fara a avea nici o noima, de cele mai multe ori), unde sefii sistemului se schimba politic si nu se pricep sa urmareasca indicatori de performanta, unde satisfactia medicilor si asistentelor, dar si a pacientilor este lasata pe ultimul loc, un spital sau o clinica privata nu isi permit acest “lux”. Ma refer la luxul indiferentei, al profesionalismului sfertodoct, al celebrului “lasa ca merge si asa”.  In lumea reala, ecuatia care cuprinde invariabil termeni precum “succes”, “eficienta”, “cheltuieli responsabile” este cea care defineste speranta de viata a clinici private. Dar, ca sa finantezi catastrofe economice ai nevoie de foarte multi bani. Cand au avut nevoie de cash ca sa creasca salariile medicilor, domnii din minister au luat bani din partea de servicii medicale, platind mai bine spitalele de stat, si au creat un dezavantaj companiilor private, care primesc bani mai putini. De asta ii investigheaza acum Consiliul Concurentei.  Problema e ca pacientul care plateste asigurari are dreptul sa mearga la doctor unde doreste el. Inclusiv la privat, daca acesta e in contract cu Casa de Asigurari. Numai ca privatul nu lucreaza “pro bono” si nici “in paguba”. Cand i se termina fondurile, inchide usa si primeste doar contra cost. Pacientul, de cele mai multe ori, nu intelege acest mecanism, mai ales ca nu e treaba lui sa inteleaga. Iar furia sa, generata de faptul ca a platit niste bani (multi, putini, e alta discutie) se indreapta catre cel care ii spune ca trebuie sa plateasca din nou.  Ca o scurta concluzie la aceasta insiruire de fapte: medicul de la stat tot nu are salariul pe care il merita, medicul de la privat vede cum pacientii incep un conflict direct la usa cabinetului, iar pacientul vede cum nu poate accesa in mod civilizat un serviciu pentru care a platit. Sa fie asta o versiune a managementului de succes? La nivel macro, spitalele de stat se zbat in continuare, in neputinta lor de a fi performante (ATENTIE: faptul ca medicii dintr-un spital sunt performanti si ca au succese terapeutice exceptionale, nu inseamna ca si spitalul, ca unitate economica, este performant), iar unitatile private vad cum statul pune piedici pacientilor in a le calca pragul, prin gestionarea discretionara a fondurilor alocate.

  1. Desi recunoaste ca medicii au nevoie de salarii mai mari si ca garzile trebuie platite la un alt nivel, desi guvernul din care face parte a reglementat modul de plata si de contractare a acestora, ministrul Sanatatii vine cu o poveste prin care incearca sa justifice ca nu sunt bani. Vrea ca medicii, pe ochi frumosi, sa accepte acum inca un compromis, bazandu-se pe promisiunea generica, cum ca va fi mai bine. Pentru cei care inca nu stiu despre ce e vorba, un foarte scurt rezumat: salariile medicilor se maresc in baza unui scor calculat in functie de salariul mediu din 2016, iar plata garzilor se face in functie de salariul din 2009!!!!! What the fuck, Mr. Voiculescu? Daca ma uit si la faptele de vitejie de la punctul 1, ajung sa cred ca cea mai mare realizare a mandatului dumneavoastra este ca v-ati dat seama ca nu ajung banii pentru a trata pe toata lumea!!! Asta va putea spune aproape oricine in trei secunde. Apoi, domnul ministru revine si spune ca din octombrie si garzile se vor calcula avand ca referinta salariul din 2016, dar pana atunci, medicii sa accepte ceea ce li se ofera acum. Really? Tara asta este in plina criza de medici si tu iei masuri care jignesc exact categoria pe care vrei sa atragi de partea ta? Un site pe internet si transparenta la nivelul comunicarii nu platesc facturile de telefon, curentul si gazele. Salariul face treaba asta. Medicii romani nu au nevoie sa fie cocolositi. Au nevoie sa fie platiti conform profesiei pe care o au si conform standardelor europene, cel putin. Pentru ca medicina e la fel si in Romania, si in Polonia. Dupa cum spunea, pe blogul dansei, doamna doctor Tiganas, juramantul lui Hipocrat nu ii obliga pe medici sa moara de foame, nici sa fie contabili, nici sa fie informaticieni. Si cred ca inclusiv dumenavoastra nu v-ati dori ca acest juramant sa fie respectat ad litteram. Asa, se produce o noua izolare a Sanatatii, fata de cei care o conduc.
  2. La nivel virtual, propaganada echipei ministeriale a reusit sa izoleze clasa medicilor, nu doar de entitatile guvernamentale, care ar trebui sa le insufle incredere si sa le asigure bune conditii de practicare a profesiei, ci si de restul lumii. Adica de oamenii aia frumosi, care il adora neconditionat pe ministru si sunt prea orbi ca sa accepte ca, in viata, un om bun poate sa faca si lucruri proaste. Oricine spune ceva de rau de domnul Voiculescu, e vandut pesedeului si rusilor. Buuun… O sa va dau doua exemple de lucruri care intra in atributiile ministrului si pe care nu doar ca nu le-a facut. Dar le intarzie cu buna stiinta si acopera cauzele care le-au provocat. De la inceputul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are Presedinte. Si nici mai bine din jumatate din Casele Judetene. Presedintele CNAS e numit de primul ministru, la propunerea ministrului Sanatatii si administreaza un buget de ordinul miliardelor de euro anual. Buuun… Pai de ce nu a propus? De ce nu e la fel de vocal, daca a propus si Ciolos a refuzat? Sau nu a gasit pe nimeni? Pai atunci, e o problema si mai mare. Casele de Asigurari sunt cele colecteaza si distribuie banii pentru TOATE tratamentele gratuite din tara asta, indiferent de cine le efectueaza: stat sau privat, ambulatoriu sau spital, ori medic de familie. Nu vi se pare ca e destul de important ca un asemenea sistem sa aiba niste oameni care sa raspunda de distribuirea banilor, de cheltuirea lor? Aparent, ministrului nu i se pare. Poate ca daca ar fi, macar cateva luni, in postura de antreprenor, si-ar da seama ca e ceva vital. Opinia mea este ca, in afara de dumnealui, restul personajelor din sistemul sanitar si-au dat seama ca Sanatatea finantata de stat este in faliment “de facto”. Se strang prea putin bani din asigurari pentru cat de bolnavi sunt asiguratii. Se cheltuie prea multi bani pe rahaturi, dar din motive politice nu se poate opri hemoragia. Nu “da bine” la imagine sa spui adevarul, iar sa il maschezi, poate insemna puscarie (DA! Legislatia din Romania nu tine cont de existenta banilor ca mijloc esential de a finanta un tratament. Daca cineva moare pentru ca nu au fost bani de tratamente, vinovat va fi medicul, sau in cel mai bun caz, managerul. Cu toate ca nici unul, nici altul, nu sunt raspunzatori de modul in care se aduna banii, de valoarea impusa unor servicii, sau de distribuire lor la timp).

 

CONCLUZIE:

Medicii vad si simt aceste lucruri pe pielea lor. Dar pacientii si potentialii pacienti, vrajiti de inocenta tanarului cu ochelari, care promite o revolutie in Sanatate (suna cunoscut?), li se opun vehement. “Schimbarea incepe de sus!” tipa ei tare. “E un prim pas!”, spun altii.  Dragii mei, in Sanatate, s-a depasit de mult epoca in care te puteai insanatosi fara sa cheltui bani. Schimbarea incepe de jos, de la nivelul mentalitatii contribuabilului, de la cel al pacientului si necesita foarte multi pasi. Unul singur e absolut irelevant.  Romania este o tara prea bolnava pentru ce fonduri are la dispozitie ca sa trateze gratis. Asa ca, pregatiti-va sa platiti cand va fi cazul. Sincer, nu cred ca s-au gasit fraieri care sa preia fraiele caselor de asigurari. Nu cred ca manageri cu experienta in administratie au acceptat o asemenea functie, ori functii oficiale in cadrul ministerului, inclusiv, poate, pe cea de ministru.   Sanatatea se izoleaza, din ce in ce mai mult, de oameni. De aceia pe care ar trebui sa ii ajute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *