Respect pentru medici. Oare?

Splendida izolare a Sanatatii de oameni
August 23, 2016
Tratamentul cu ozon al durerilor de spate si al herniilor de disc
March 10, 2017

Blog Respect

Nefiind medic, ministrul Sanatatii a lansat o pagina de internet sub sloganul “Respect pentru medici”. Laudabil efort. Din pacate, a inceput cu stangul si pune accentul pe bani. Probabil pentru ca e economist, din cate am inteles. Insa nici macar pe banii pe care medicii ii merita pentru ca isi fac slujba, ci pe remuneratia efortului din garzi. Adica, ne doare-n dos de ce faceti voi in cele 7 ore de munca, ne intereseaza doar de ceea ce faceti in garzi. Si ne doare si mai profund in Gluteus Maximus de medicii care lucreaza la privat, dar efectueaza servicii platite din Fondul Asigurarilor de Sanatate. Adica, o consultatie la privat, sau la medicul de familie, dar gratuita pentru pacient, e platita tot cu aproximativ 5-6 euro, ca una facuta intr-o unitate sanitara de stat. Garzile reprezinta o mica parte din ceea ce inseamna asistenta medicala pentru populatie, iar medicii care fac garzi in spitalele de stat nu sunt o majoritate in ceea ce inseamna corp medical la nivel national.

Respectul, domnule ministru, inseamna ca statul sa nu plateasca o consultatie cu pretul unei ciorbe de burta cu smantana, paine si ardei. Respectul inseamna sa apreciezi efortul pe care un om il face, ca un tot unitar, nu doar aprecierea unei parti care iti convine. Respectul inseamna sa spuneti de ce nu ati propus un presedinte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care ar trebui sa finanteze indirect maririle salariale, sa nu mai discriminati medicii care lucreaza in privat, pentru ca tot statul roman face regulile si pentru aceia. Respectul, domnule ministru, inseamna sa intelegeti ca medicii nu pleaca din Romania doar pentru bani, ca nu sunt capsunarii cu halate albe, pe care ii demonizeaza presa zi de zi ca nu isi respecta un juramant si ca nu accepta sa moara de foame. Respectul inseamna sa recunoasteti ca Sanatatea nu mai are bani, ca sunt prea putini cei care contribuie, ca fondurile au fost praduite, ca reducerea CAS-ului a fost o tampenie, ca Fiscul colecteaza mai putin, ca statul are datorii la stat, ca privatii sunt sugrumati de stat, iar falimentul lor inseamna o reducere a fondurilor din Sanatate.  Respectul, domnule Voiculescu, inseamna sa puneti oamenii pe primul loc, nu cladirile. Cine va lucra in minunatele spitale pe care le vreti a fi construite in parteneriate cu antreprenorii privati? Stiti ca la Piata Muncii, in Bucuresti, sta nefolosit un mastodont de spital de pediatrie, terminat si utilat dupa cele mai moderne standarde?  De ce sta? Pentru ca nu sunt medici care sa lucreze acolo, pentru ca nu sunt fonduri care sa ii finanteze functionarea.

Respectul pentru medicii romani nu inseamna sa va laudati ca medicii din state non-UE vor putea profesa in Romania mai usor! Ati adoptat aceasta decizie ieri, pe 31 august si v-ati laudat cu ea! Respectul inseamna sa usurati modul in care romanii sa poata lucra in Romania, domnule ministru! Stiati, bunaoara, ca medicii arabi, indieni, evrei, albanezi, greci, sarbi, turci, care termina facultatea de medicina in Romania isi pot alege specializarea fara niciun fel de examen si ca fac rezidentiatul fara nicio problema, acolo unde doresc? Ok, platesc pentru asta. Dar romanii nu au acest lux. Pentru romani, locurile sunt limitate si conditionate de performanta lor la un examen, de norocul pe care il au. Ei aleg din ceea ce nu au ales cei cu note mai mari. Adica, pe medici romani, sistemul ii arunca intr-o lupta pentru supravietuire imediat dupa terminarea facultatii, iar medicii straini sunt discriminati pozitiv.

Respectul inseamna ca, in loc ca statul sa plateasca zeci de milioane de euro spitalelor din strainatate ca sa efectueze tratamente inaccesibile in Romania pentru cetatenii asigurati, sa investiti acei bani on spitalele noastre si in medicii nostri. Respect, domnule ministru? Cred ca aveti o definitie aparte a cuvantului.  Am sperat si eu, la inceput, in altceva din partea dumneavoastra. Dar, in fiecare zi, vad cum sistemul va invinge si va convinge. Nu-i bai, medicii se vor descurca. Nu mor ei de foame ca asa vrea Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari. Problema e ca trebuie sa aratati respect si pentru pacientii care platesc sau au platit asigurari de sanatate. Si ca trebuie sa le puneti la dispozitie rezultatul platii lor.  Problema e ca vorbiti de cancere, de medicamente, de cladiri, dar nu vorbiti de medicina de familie. Stiu, e complexa treaba cu medicina, in general. Asta e job-ul. Dar cum credeti ca va functiona respectul dumneavoastra, fara medici de familie? Ei nu fac garzi, domnule ministru. Ei sunt platiti strict pe ceea ce fac. Ei nu sunt nici “de stat”, nici “privati”. Pentru ca legea le interzice sa fie privati pe de-a intregul.

Of, domnule ministru, respectul e o vorba mare. Mai ales cand vine vorba de Sanatate. Pana acum, tot ce ati oferit e o abureala, in termeni generali. Dar o sa va explic si de ce, indiferent de cate intentii bune ati avut, asta e tot ce a iesit. Pentru ca sunteti singur, daca intentia dumneavoastra este chiar cea de a oferi respect. Fara manageri buni in spitalele de stat, platiti precum orice manager bun din lumea asta, nu veti face mare lucru. Fara un presedinte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si fara presedinti la casele judetene, sistemul va ramane in haos. Fara o politica de gestiune a banilor stransi din asigurari si fara o crestere a veniturilor incasate, iar se alege praful. Spitalele noi arata bine. Dar nu aduc respect. Caramizile si aparatele nu vindeca oamenii de unele singure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *